Daytonin ampuja ampui myös oman siskonsa – yhteensä 30 ihmistä kuoli luoteihin Yhdysvalloissa viikonloppuna

30 ihmistä on kuollut ja yli 40 haavoittunut kahdessa joukkoampumisessa Yhdysvalloissa – poliisi selvittää motiiveja ja taustoja 4:08
Joukkoampumiset ovat järkyttäneet Yhdysvalloissa. MTV Uutisten kirjeenvaihtaja kertoo videolla lisää.

Ohion Daytonissa ainakin 10 ihmistä kuoli paikallisessa ravintola- ja illanviettoalueella tapahtuneessa ampumavälikohtauksessa sunnuntain vastaisena yönä. Yksi Oregon Districtillä kuolleista on epäilty ampuja. 

Daytonin poliisin apulaispäällikkö Matt Carper kertoi sunnuntaina, että 24-vuotias valkoihoinen mies tappoi myös oman siskonsa verilöylyssä.

Carperin mukaan ampujan käyttämä ase oli 223-kaliiperinen kivääri. Poliisi kertoi Twitterissä, että ampuja saatiin pysäytettyä alle minuutti sen jälkeen, kun hän avasi tulen.

Kuolonuhrien lisäksi 27 ihmistä haavoittui ampumisessa. 

El Pason ampumista tutkitaan mahdollisena viharikoksena

Texasin El Pasossa ampuja puolestaan avasi tulen Walmart-tavaratalossa Cielo Vistan ostoskeskuksessa ja ampui kuoliaaksi 20 ihmistä sekä haavoitti 26:ta. Poliisi pidätti parikymppisen miehen epäiltynä ampumisesta, El Pason poliisin edustaja Robert Gomez kertoi sunnuntaina.

Poliisin mukaan tapausta tutkitaan mahdollisena viharikoksena. Poliisilla on tutkittavana manifesti, jonka tutkijat arvioivat olevan epäillyn kuvafoorumille lataama. CNN:n mukaan epäilty arvelee tekstissä, että "hän kuolee tänään".

Hän myös ylisti manifestissaan Uuden-Seelannin Christchurchissa tehtyjä maaliskuisia moskeijaiskuja, joissa kuoli 51 ihmistä. Tekijää on syytetty terrorismista.

Texasilaissyyttäjä Jaime Esparza kertoi sunnuntaina, että syyttäjä aikoo vaatia kuolemantuomiota El Pason ampujalle. Hänen mukaansa miestä odottavat syytteet useista murhista ja hänet voidaan näin ollen tuomita myös kuolemaan.

Chicagossa yksi on yhä kriittisessä tilassa

Ampuminen ei loppunut näihin kahteen veritekoon. Vain reilu tunti sen jälkeen, kun Ohion Daytonista oli tullut ensimmäinen ilmoitus ampumisesta, seuraava tapahtui jo Chicagossa. Seitsemän ihmistä sai ampumahaavoja välikohtauksessa.

Chicago Sun Times kertoi sunnuntaina, että puistoon kokoontunutta joukkoa tulitettiin ohi ajaneesta urheiluautosta. NBC Chicago kertoi sunnuntaina, että yksi parikymppisistä uhreista on kriittisessä tilassa.

Järjestö syyttää Trumpin retoriikkaa väkivallan lisääntymisestä

Viikonlopun joukkoampumisissa kuoli luoteihin yhteensä ainakin 30 ihmistä. Kymmenet muut haavoittuivat. Veriteot herättivät keskustelun siitä, onko maan presidentin Donald Trumpin retoriikka osittain syynä aseellisen väkivallan lisääntymiselle.

Trump julisti Twitterissä, että El Pason isku oli pelkurimainen teko ja toivoi tviiteissään Jumalan siunausta Texasin ja Ohion ampumisten uhreille.

Kriitikot eivät päästäneet Trumpia silti vähällä, vaan häntä syytettiin ampumisten jälkeen siitä, että hänen tapansa laukoa julkisesti alentavin termein höystettyjä kommentteja maahanmuuttajista työntää ulkomaalaisvihaa valtavirtapolitiikkaan.

Tämän lisäksi hänen tapansa puhua rohkaisee kriitikoiden mukaan valkoista ylivaltaa puolustavaa ajattelua ja tätä myötä myös väkivaltaisia tekoja.

–  On parhaimmillaankin tietämätöntä ja pahimmillaan edesvastuutonta kuvitella, ettei hänen hallinnollaan ja sen levittämällä vihan retoriikalla ole ollut roolia senkaltaisessa väkivallassa, jota näimme eilen El Pasossa, sanoi ihmisoikeusjärjestö Southern Poverty Law Center.

Järjestö viittasi muun muassa Trumpin tapaan kutsua meksikolaisia raiskaajiksi ja huumekauppiaiksi.


Lue myös:

    Uusimmat