Venezuelan presidentti Maduroa vastustavia mielenosoituksia puhjennut ympäri Caracasia – poliisi avannut kyynelkaasuhanat

Venezuelan pääkaupungissa Caracasissa presidentti Nicolas Maduroa vastustavat mielenosoittajat lähtivät tiistaina kaduille eri puolilla kaupunkia. Mielenosoituksia järjestettiin ainakin 30 eri paikassa.

Mielenosoittajat muun muassa tukkivat teitä ja sytyttivät roskia tuleen. Poliisi käytti kyynelkaasua joidenkin mielenosoitusten hajottamiseen. Näin tapahtui esimerkiksi pohjoisessa Cotizan lähiössä, jossa ryhmä sotilaita nousi maanantaina Maduroa vastaan ja valtasi toisen vartioaseman. Sittemmin sotilaat pidätettiin.

Mielenosoitukset olivat esimakua keskiviikosta, jolloin opposition on tarkoitus järjestää suurmielenosoitus Maduroa vastaan.

Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence ilmoitti tukevansa mielenosoittajia.

–  Amerikan kansalaisten puolesta sanomme: estamos con ustedes, olemme kanssanne, Pence tviittasi.

Maduron vastustus voimistunut

Maduroa vastustava liike Venezuelassa on voimistunut sen jälkeen, kun Maduro vannoi virkavalansa toiselle presidenttikaudelle vajaat kaksi viikkoa sitten. Maduro voitti toukokuussa järjestetyt vaalit, joita oppositio boikotoi ja joita muun muassa EU ja Yhdysvallat ovat kutsuneet vilpillisiksi.

Oppositio syyttää Maduroa itsevaltaisuudesta ja valtaoikeuksien ylittämisestä perustuslain vastaisesti. Vuonna 2016 Maduron tukijat menettivät enemmistönsä maan parlamentissa, mutta Madurolle lojaali korkein oikeus vei parlamentilta toimivallan seuraavana vuonna.

Keskiviikon mielenosoituspäivä on symbolisesti merkittävä, sillä se on diktaattori Marcos Perezin hallinnon kaatumisen vuosipäivä. Venezuelan hallinto on kutsunut koolle oman mielenosoituksensa Maduron tueksi.

Keskiviikon mielenosoitus on opposition ensimmäinen massatapahtuma sen jälkeen, kun 125 ihmistä kuoli väkivaltaisuuksissa toissa vuoden huhti-kesäkuussa.

Venezuela kärsii parhaillaan modernin historiansa vakavimmasta talouskriisistä. Hyperinflaatio on syönyt maan valuutan bolivarin arvon, ja taantuma on jatkunut jo neljä vuotta. Talousongelmien vuoksi arjen perustarpeista, kuten ruuasta ja lääkkeistä on huutava pula.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja