Venezuelan mielenosoituksissa on kuollut jo 20 – osa ryöstäessään leipomoa

Venezuelan väkivaltaisiksi äityneissä mielenosoituksissa on kuollut jo 20 ihmistä kolmen viikon aikana.

Perjantain vastainen yö oli yksi pahimmista. Yksitoista ihmistä kuoli: osan sanottiin saaneen sähköiskun ryöstäessään leipomoa ja osan sanottiin tulleen ammutuksi. Kuusi ihmistä loukkaantui mellakoissa pääkaupunki Caracasissa El Vallen alueella, ministeriö kertoi.

Alueella oli väkivaltaisia yhteenottoja poliisin ja mielenosoittajien välillä, asukkaat kertoivat.

– Se oli kuin sodassa, asukas Carlos Yanez kertoi.

Poliisi käytti kyynelkaasua ja aseistautuneet siviilit ampuivat rakennuksia päin, Yanez kertoi.

Kadulla Molotovin cocktaileja heitelleet mielenosoittajat onnistuivat saamaan tuleen poliisin panssaroidun ajoneuvon, josta oli ammuttu kyynelkaasua.

Oppositio: Hallitus lähettää jengejä kimppuumme

Presidentti Nicolas Maduroa vastustavat mielenosoittajat ja mellakkapoliisi ovat ottaneet yhteen pitkin loppuviikkoa. Keskiviikkona satojen tuhansien ihmisten mielenosoituksissa kuoli kolme ihmistä naamioituneiden asemiesten luoteihin.

Opposition mukaan hallitus lähettää aseistautuneita jengejä sen kimppuun. Opposition mukaan myös turvallisuusjoukot ovat tukahduttaneet mielenosoituksia.

Oppositiojohtajat ovat kutsuneet uusia protesteja koolle lauantaiksi ja maanantaiksi.

Vastustus Maduroa kohtaan on noussut vuodesta 2014, kun hiipuva öljyn vienti on syössyt maan taloudelliseen kriisiin. Maassa kärsitään muun muassa ruokapulasta.

Kriisi kärjistyi maaliskuun lopussa, kun Maduron pihdeissä oleva korkein oikeus kertoi vievänsä maan lainsäädäntövallan. Myöhemmin oikeuden päätökset kumottiin.

Kymmeniä ihmisiä on sittemmin loukkaantunut väkivaltaisuuksissa ja noin 600 otettu kiinni, kertoo ihmisoikeusjärjestö Foro Penal. 

Lue myös:

    Uusimmat