Venezuelan kapinallisia kansanedustajia syytetään maanpetoksesta ja salaliitosta

Venezuelan oppositio vaatii vallanvaihtoa 3:44
Video: Mielenosoitukset kärjistyvät vapun alla Venezuelassa – Poliisi käytti kyynelkaasua mielenosoittajia vastaan, panssaroidulla ajoneuvolla ajettiin väkijoukkoon

Venezuelassa seitsemän opposition kansanedustajaa saa syytteet tuettuaan viime viikon kapinaa. Presidentti Nicolas Madurolle uskollinen korkein oikeus on pyytänyt oikeusministeriä ottamaan käsittelyyn rikostutkinnan, jossa opposition edustajia epäillään maanpetoksesta ja salaliitosta.

Kapinan alullepanija, oppositiojohtaja Juan Guaido ei kuitenkaan ole syytteensaajien joukossa. Guaido on julistautunut maan väliaikaiseksi presidentiksi, ja yli 50 maata on tunnustanut hänen asemansa.

Tähän asti opposition kansanedustajia on suojannut syytteiltä heidän asemansa parlamentissa. Tiistaina Madurolle uskolliset lainsäätäjät kuitenkin veivät syytesuojan seitsemältä opposition edustajalta. Sama aiotaan tehdä vielä kolmelle kansanedustajalle.

Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence varoitti, että Yhdysvallat voi asettaa pakotteita venezuelalaisia tuomareita vastaan, jos tuomarit aikovat käyttää oikeusistuinta poliittisena välineenä demokratian heikentämiselle ja autoritarismin lisäämiselle.

Viime viikon tiistaina Venezuelan oppositio yritti syrjäyttää presidentti Nicolas Maduron rauhanomaiseksi kutsumassaan kapinassa. Yritys kuitenkin epäonnistui, sillä Guaido ei onnistunut saamaan maan armeijaa taakseen.

Tapahtuneen jälkeen Venezuelassa nähtiin väkivaltaisia yhteenottoja opposition kannattajien ja hallituksen joukkojen välillä. Satoja loukkaantui ja ainakin neljän kerrotaan kuolleen.

Lue myös:

    Uusimmat