Venezuelan oikeusministeri haluaa asettaa presidentiksi julistautuneelle Guaidolle matkustuskiellon

Mielenosoituksia, kuolemaa ja kaaosta: Venezuelan kriisi vaikuttaa myös naapurimaihin 7:37
Venezuelan kriisi vaikuttaa myös naapurimaihin.

Venezuelan oikeusministeri Tarek William Saab on pyytänyt maan korkeinta oikeutta asettamaan presidentiksi julistautuneen Juan Guaidon matkustuskieltoon. Lisäksi ministeri vaatii Guaidon varojen jäädyttämistä.

Presidentti Nicolas Maduroa tukevan Saabin mukaan pyyntö on osa parlamenttia koskevaa tutkimusta, jonka korkein oikeus määräsi viime viikolla.

Guaido kertoo, ettei ole yllättynyt toimista. Hänen mukaansa ne ovat osa häntä ja parlamenttia vastaan esitettyä uhkausten sarjaa.

Aiemmin tänään Yhdysvallat kertoi siirtäneensä Venezuelan Yhdysvalloissa olevat pankkitilit Guaidon hallintaan, jotta Maduro ei pääsisi niihin käsiksi, kun tämä mahdollisesti jättää tehtävänsä.

Yhdysvallat myös kehottaa kansalaisiaan olemaan matkustamatta Venezuelaan. Sen mukaan matkailijat voivat altistua rikoksille tai pidätyksille, minkä lisäksi maan terveydenhuolto ei toimi ja Yhdysvaltain suurlähetystön mahdollisuudet auttaa matkailijoita ovat rajalliset.

Yhdysvallat ei kuitenkaan kieltänyt matkustamista Venezuelaan. Venezuela vaati viime viikolla Yhdysvaltoja sulkemaan Caracasin-lähetystönsä, mutta Yhdysvallat on uhmannut vaatimusta. Lähetystö toimii kuitenkin tavallista pienemmällä henkilökunnalla.

YK: Yli 40 ammuttu, satoja pidätetty

Viikon kestäneiden protestien aikana Venezuelassa on tapettu runsaat 40 ihmistä ja pidätetty ainakin 850, kertoo YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimisto. Sen mukaan ainakin 26 ihmistä kuoli jouduttuaan tiettävästi Venezuelan turvallisuusjoukkojen tai hallitusta tukevien aseryhmien ampumiksi mielenosoituksissa.

– Lisäksi ainakin viisi ihmistä kuoli turvallisuusjoukkojen tekemissä laittomissa kotietsinnöissä köyhillä asuinalueilla, toimiston tiedottaja Rupert Colville kertoo.

Hänen mukaansa etsintöjä tehdään yleensä yön pikkutunteina lähiöissä, joissa on edellisenä päivänä järjestetty mielenosoitus.

Colvillen mukaan 850 pidätetyn joukossa on 77 lasta, joista osa on vain 12-vuotiaita. Valtaosa pidätetyistä otettiin kiinni viime keskiviikon suurmielenosoituksen jälkeen.

– Tämä on suurin yhden päivän aikana pidätettyjen määrä ainakin 20 vuoteen, Colville sanoo.


Lue myös:

    Uusimmat