Veneilyyn liittyvät varkaudet kasvaneet rajusti

Arvoveneiden varkaudet ovat nouseva rikosilmiö, kertoo keskusrikospoliisi.

Pääkaupunkiseudulta varastettiin KRP:n mukaan viime vuonna neljätoista arvovenettä, joista vain kaksi saatiin takaisin. Kateisiin jääneiden veneiden yhteisarvo oli yli puoli miljoonaa euroa.

KRP tarkoittaa arvoveneellä merikelpoista venettä, joka on useiden kymmenien tuhansien eurojen arvoinen.

Myös muut vene- ja perämoottorivarkaudet ovat kasvaneet veneilyn lisääntymisen myötä. Kun vuosituhannen alussa poliisin tietoon tuli vuosittain noin parisataa veneiden ja perämoottoreiden varkauksia, on määrä nykyään noin kymmenkertainen.

Suurin osa varkauksista tapahtuu KRP:n mukaan suurimmissa kaupungeissa. Eteläisen Suomen rannikkokaupunkien lisäksi varkauksia tapahtuu suurten sisävesien rannikoilla sijaitsevissa kaupungeissa.

KRP arvioi, että veneilyyn liittyvien varkauksien lisääntymistä selittää kaksi asiaa. Pimeillä markkinoilla on veneillä ja perämoottoreilla kysyntää, minkä lisäksi omaisuuden suojauksessa on parantamisen varaa. Tämän lisäksi omaisuusrikollisuus on ammattimaistunut ja kansainvälistynyt.

Esimerkiksi ulkomaiset rikollisryhmät tekevät nykyään niin sanottuja iske ja pakene -iskuja Suomeen. Tämä tarkoittaa, että rikollisryhmä tulee Suomeen tekemään rikoksia ja pakenee nopeasti maasta.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat