Veneilykausi pian vauhtiin – Näin poliisi valvoo

Veneilykausi alkaa Suomessa kunnolla viikon päästä juhannuksena. Venepoliisi valvoo vesiliikennettä ympäri Suomen. Yleisimmin puututaan nopeuksiin.

– Lämpimät kelit ovat houkutelleet veneilijöitä tänä vuonna vesille aikaisemmin kuin tavallisesti kesällä. Varsinainen veneilykausi kuitenkin alkaa Suomessa vasta juhannuksena, kun suurin osa ihmisistä jää kesälomalle. Kausi jatkuu aktiivisena koulujen alkuun asti, ylikomisario Jarmo Puustinen liikkuvan poliisin Mikkelin yksiköstä sanoo.

Suomessa isoimpien poliisiveneiden tukikohdat ovat Helsingissä, Hämeenlinnassa, Tampereella, Turussa, Kuopiossa, Joensuussa, Jyväskylässä, Savonlinnassa, Mikkelissä ja Imatralla.

– Tietysti poliisilta löytyy myös pienempää kalustoa, jota saadaan liikuteltua eri paikkoihin. Esimerkiksi Itä-Suomessa partioimme aktiivisesti niitäkin vesialueita, jotka eivät välttämättä edes ole yhteydessä Saimaaseen. Hyväksi avuksi tässä ovat myös vesijetit.

Aalloista harmia maissa

Yleisin asia, johon venepoliisi joutuu puuttumaan, on nopeuden käyttö kaupunkialueilla sekä erikseen nopeusrajoitetuilla kapeilla liikkumisalueilla.

– Liiallinen nopeus aiheuttaa paitsi vaaraa muille veneilijöille, myös harmia rannalla oleskeleville aaltojen iskiessä maihin. Lisäksi hurjastelusta syntyy meluhaittoja, Puustinen sanoo.

Nopeusrajoitusalueet sijaitsevat yleensä taajamien ja kanavien läheisyydessä.

– Yleisimmät nopeusrajoitukset vesillä ovat 9-11 kilometriä tunnissa. Se vastaa normaalikuntoisen aikuisen ihmisen juoksuvauhtia. Rajoitusalueilla on yleensä myös aallontekokielto: vaikka ajaisi rajoitusten mukaisesti, aaltoja ei saa syntyä. Jos niin uhkaa käydä, vauhtia täytyy pudottaa.

– Nopeuden käyttöön tulee kiinnittää huomiota myös alueella, jossa nopeusrajoitusta ei ole erikseen merkitty. Sielläkään ei voi ajaa ihan päättömästi. Aina on huomioitava muut liikkujat sekä ympäristö, kuten kapeikot tai muut ahtaat paikat.

Hyväntuulista työtä

Vesiskootterit aiheuttivat aiempina vuosina ongelmia rannalla olijoille jatkuvalla pyörimisellään.

– Yksittäistapauksia sattuu edelleen joka kesä, mutta viime aikoina vesiskoottereilla ajelu on muuttanut muotoaan: nyt niistä monia käytetään kuin moottoripyöriä tien päällä. Niillä tehdään päiväretkiä ja safareita ja jopa mökkimatkoja. Suomeen tullaan vesijettisafareille ulkomailta asti, Puustinen sanoo.

Keskeinen osa venepoliisin työtä on myös juopumusvalvonta.

– Joka kerta, kun pysäytämme veneen tarkistusta varten, teemme puhallutuksen.

Lisäksi kiinnitetään huomiota varusteisiin.

– Vaikka pelastusliivien käytössä on menty viime vuosina eteenpäin, edelleen sattuu sitä, että liivit löytyvät veneestä lukkojen takaa. Laki velvoittaa pitämään kaikille veneessä olijoille sopivat liivit helposti saatavilla. Poliisi suosittelee, että veneillessä liivit pidetään aina päällä.

– Lisäksi jos veneessä vaaditaan esimerkiksi jauhosammutin, niin sellaisen olemassaolo ja vuosittainen tarkistus varmistetaan.

Veneilijät suhtautuvat poliisin valvontaan hyvin.

– Vesillä liikkuessa ihmiset ovat vapaalla ja pääsääntöisesti erittäin hyvällä tuulella. Siksi venepoliisinkin työ on miellyttävää, Puustinen sanoo.

Studio55.fi/Piia Simola

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja