Venäläisvarojen käyttäminen Ukrainan tukemiseksi nytkähti eteenpäin

Rikkaiden teollisuusmaiden G7-ryhmä pääsi tällä viikolla lähemmäs ratkaisua, jolla lännessä jäädytettyjen venäläisvarojen tuottoja saataisiin ohjattua Ukrainalle. 

Italiassa perjantaina ja lauantaina kokoustaneet G7-maiden talousministerit myös sitoutuivat kohdistamaan Venäjään lisää talouspakotteita, selviää uutistoimisto AFP:n näkemästä lausuntoluonnoksesta. 

Stresassa Pohjois-Italiassa pidetyn kokouksen tarkoitus oli valmistella ehdotuksia kesäkuussa pidettävää G7-huippukokousta varten. Toiveena on, että konkreettinen suunnitelma voitaisiin hyväksyä kokouksen yhteydessä Huippukokous pidetään Apuliassa Etelä-Italiassa 13.–15. kesäkuuta. 

Haussa kansainvälisen oikeuden mukainen ratkaisu

Asialistan kärjessä oli löytää toimiva ratkaisu jäädytettyjen venäläisvarojen käyttämiseksi Ukrainan hyväksi. G7-ryhmä on tavoitellut ratkaisua, joka olisi juridisesti vedenpitävä sekä kansainvälisen oikeuden että eri maiden oikeusjärjestelmien puitteissa. Lausuntoehdotuksen mukaan ministerit olivat edenneet asiassa, mutta konkreettista lopullista ratkaisua ei vielä ole.

– Sitä (ratkaisuehdotusta) ei ole vielä viimeistelty, koska siihen liittyy huomattavia teknisiä ja lainopillisia ongelmia, sanoi Italian valtiovarainministeri Giancarlo Giorgetti.

– Emme kiistä tähän liittyviä vaikeuksia, mutta olemme hyvin päättäväisiä ratkaisun löytämiseksi.

Ukrainan valtiovarainministeri Serhi Martshenko oli myös paikalla Stresassa ja sanoi kokouksen antaneen hyvän signaalin siitä, että asiassa liikutaan oikeaan suuntaan.

– Toivon, että kesäkuussa G7-johtajien huippukokouksessa saamme jonkinlaisen päätöksen, Martshenko sanoi.

300 miljardia varoja jäässä

G7- ja EU-maat jäädyttivät noin 300 miljardin euron arvosta Venäjän keskuspankin varoja, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Toiveissa on ollut, että esimerkiksi näiden varojen korkotuottoja voitaisiin käyttää Ukrainan tukemiseen.

Aiemmin tänä vuonna Yhdysvallat kannatti jäädytettyjen venäläisvarojen takavarikoimista kokonaisuudessaan, mutta tämän suunnitelman katsottiin luovan juridisesti vaarallisen ennakkotapauksen.

Nyt Yhdysvallat oli laatinut uuden suunnitelman, jossa Ukrainalle voitaisiin myöntää miljardien arvosta lainoja käyttämällä venäläisvarojen korkotuloja vakuutena. Italian Giorgetti kutsui ehdotusta "pragmaattiseksi ja joustavaksi."

Stresan lausuntoluonnoksessa todettiin myös, että Venäjän varat G7-maissa pysyvät jäädytettyinä niin pitkään, kunnes Venäjä on korvannut Ukrainassa aiheuttamansa vahingot.

G7-maat myös sitoutuivat uusiin talouspakotteisiin, joiden tarkoitus on rajoittaa Venäjän energiasektorin toimintaa.

Lue myös:

    Uusimmat