Venäläisten kansainväliselle ampumahiihtoliitolle lähettämä kirje julki – tämä kohta hämmentää erityisesti: "Epäoikeudenmukaista"

Norjalaismedia NRK on saanut haltuunsa Venäjän ampumahiihtoliitto RBU:n lajin kattojärjestö IBU:lle lähettämän kirjeen. Venäläiset toteavat kirjeessä, että he eivät ole rikkoneet sääntöjä.

Venäläiset urheilijat suljettiin kansainvälisistä kilpailuista maan hyökättyä Ukrainaan viime helmikuussa. Uuden kauden lähestyessä RBU lähetti vetoomuksen IBU:lle, jotta venäläisurheilijat pääsisivät palaamaan takaisin kisaladulle. RBU kertoo olevansa väkivaltaa vastaan ja rauhan kannalla.

– IBU:n perustuslaki on selvä. Jokaisen IBU:n jäsenen tulee selvittää vastustuksensa kaikkeen rotuun, ihonväriin, kansallisuuteen tai sosiaaliseen alkuperään, sukupuoleen, seksuaaliseen suuntautumiseen, kieleen, poliittiseen tai muuhun mielipiteeseen, uskontoon tai muuhun uskoon, syntymäolosuhteisiin tai muuhun syyhyn liittyvään laittomaan syrjintään, kirjeessä todetaan.

– Kaikki päätökset, jotka sulkevat RBU:n tai sen urheilijat pelkästään kansallisuuden perusteella sotii järjestömme perusperiaatteita vastaan, kirje jatkuu.

RBU muistuttaa kirjessä, että kongressin päätöstä voidaan muuttaa urheilun tuomioistuimessa CAS:issa. Kirjeeseen on koottu kuusi kohtaa, joiden perusteella venäläisten tulisi saada kilpailla.

  • RBU:n ja venäläisten urheilijoiden osallistuminen ei johda mihinkään uhkaan IBU:n toiminnan tai kilpailujen rehellisyydessä ja turvallisuudessa
  • RBU ei ole vastuussa Ukrainan tilanteesta
  • RBU ei riko IBU:n lakeja ja tukee IBU:n arvoja
  • RBU ei heikennä IBU:a tai ampumahiihtoa
  • Ukrainalaiset urheilijat voivat kilpailla
  • RBU:n sulkeminen olisi kohtuutonta

Kirjelmän viides kohta herättää erityisesti huomiota, sillä Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Kirjeestä löytyi myös perustelut jokaiseen kohtaan.

– RBU:n tai siihen kuuluvien urheilijoiden sulkeminen yksinkertaisesti epäoikeudenmukaista, eikä se sovellu sen ahdingon korjaamiseen, missä ukrainalaiset urheilijat saattavat olla, kirjeessä perusteltiin.

Venäläisten vetoomus ei kuitenkaan tuottanut tulosta, vaan perjantaina tuli tieto, että venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden panna pysyy voimassa. Venäjällä on oikeus valittaa päätöksestä ja se saa esitellä asiansa IBU:lle. NRK on saanut vahvistuksen IBU:lta, että Venäjä tulee toimimaan näin.

Lue myös:

    Uusimmat