Lajiliitolta kohauttava ratkaisu: venäläiset päästetään kansainvälisiin kisoihin

Kansainvälinen judoliitto IJF ilmoittaa sallivansa venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden osallistumisen kansainvälisiin judokilpailuihin.

Venäläiset urheilijat on suljettu kansainvälisestä kilpailutoiminnasta suuressa osassa urheilulajeja sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainassa. Sulku on koskenut useissa lajeissa myös valkovenäläisiä urheilijoita Valko-Venäjän osoitettua tukea Venäjälle.

Vapaaottelu, shakki ja tennis ovat harvoja lajeja, joissa venäläiset yksilöurheilijat ovat saaneet kilpailla kansainvälisesti. Judo liittyy nyt mukaan: venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat saavat vastaisuudessa osallistua kansainvälisen judoliiton IJF:n kilpailuihin neutraalilla statuksella IJF:n väreissä. 

– Tämä päätös antaa kaikille urheilijoille tasavertaiset mahdollisuudet nousta syrjinnän, politiikan, konfliktien tai muun urheiluun liittymättömän yläpuolelle. Urheilu on tärkeä sosiaalinen työkalu, silta jälleenrakentaa yhteisöjä ja parempaa yhteiskuntaa maailmanlaajuisesti, IJF perustelee tiedotteessaan.

Yksi IJF:n perusteluista on, että konflikti ei johdu urheilusta.

– Urheilijoita ei saa rangaista asioista, jotka eivät ole heidän kontrollissaan, ja kuten (Kansainvälisen olympiakomitean) KOK:n puheenjohtaja Thomas Bach äskettäin julisti: "Jokaista, joka tukee sotaa, voidaan ja pitäisi rangaista, mutta jokaisen, joka ei tue sotaa, oikeuksia täytyy kunnioittaa omien sääntöjemme ja kansainvälisen oikeuden sääntöjen mukaisesti; passin hallussapidosta ei ole eikä pitäisi seurata rangaistusta."

Tiedote on otsikoitu sanoin "Judo on rauhan, yhtenäisyyden ja ystävyyden urheilulaji".

– Me uskomme vahvasti, että puolueettoman urheilijan syrjiminen on ihmisoikeuksien vastaista.

"Tuomitsemme jyrkästi Ukrainan sodan"

Helmikuussa IJF riisui Venäjän presidentti Vladimir Putinilta IJF:n kunniapuheenjohtajan tittelin Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Tuoreessa tiedotteessa IJF korostaa "tuomitsevansa jyrkästi Ukrainan sodan ja toivovansa rauhan palautuvan hyvin pian".

– Koska urheiluliikkeellä tunnustetaan olevan voimakasta vaikutusta maailmanrauhaan, uskomme tämän päätöksen olevan silta rauhan palauttamiseen.

Venäjä jatkaa Harkovan tuhoamista – katso toimittajamme raportti 1:56
Venäjä jatkaa Harkovan tuhoamista – katso toimittajamme raportti.

Lue myös:

    Uusimmat