Venäläishiihtäjät joutuvat kantamaan Ukrainan värejä Holmenkollenilla – FISin päätökselle täystyrmäys

Maastohiihdon maailmancupin päätukija ryhtyy toimiin, joilla se toivoo estävänsä venäläisurheilijoiden osallistumisen kilpailuihin. Kansainvälinen hiihtoliitto ei ole kasvavasta paineesta huolimatta kieltämässä venäläisurheilijoiden kilpailemista maailmancupissa.

Maastohiihdon maailmancupissa kilpaillaan tällä viikolla Norjassa. Torstaina ohjelmassa ovat sprintit Drammenissa ja viikonloppuna kilpaillaan Oslon Holmenkollenilla. Suurin huomio ennen kilpailuita on kiinnittynyt venäläisurheilijoiden osallistumiseen maailmancuptapahtumiin.

Juttu jatkuu videon alla. 

Kiovan vastarinta pitää pintansa, Harkovassa Venäjän pommitus kohdistui siviilikohteisiin – näin Venäjän hyökkäys viidentenä päivänä eteni 1:45
Kiovan vastarinta pitää pintansa – näin Venäjän hyökkäys Ukrainaan eteni kriisin viidentenä päivänä 28. helmikuuta. 

Norjan hiihtoliitto on ilmoittanut, ettei se halua venäläisurheilijoiden osallistuvan kilpailuihin. Kansainvälinen hiihtoliitto FIS on kuitenkin sallimassa venäläisten kilpailemisen.

Venäjän hiihtomaajoukkue on jo matkustanut Norjaan ja valmistautuu loppuviikon kilpailuihin. Jos venäläiset lopulta nähdään lähtöviivalla, nähdään heidät norjalaisen VG:n mukaan siellä osin Ukrainan väreissä.

Maastohiihdon maailmancupin päätukija Coop on päättänyt muuttaa kilpailuissa käytettävissä numeroliiveissä olevan logonsa sini-valkoisen värityksen Ukrainan lipun kelta-sinisiin väreihin kilpaluita varten. Coopin logo nähdään Ukrainan väreissä myös muualla kilpailuiden yhteydessä. Lisäksi logon yhteyteen on tarkoitus lisätä Punaisen ristin avustusnumero.

Päätöksellään yhtiö haluaa osoittaa tukensa Venäjän hyökkäykseltä puolustautuvalle Ukrainalle ja toivoo vaikuttavansa myös venäläisten urheilijoiden toimintaan.

– Meidän on tehtävä kaikkemme. Mielestämme siitä ei olisi mitään hyötyä, jos vain poistaisimme logomme ja paikalle jättäisimme tyhjän valkoisen tilan. Toivomme tämän riittävän saamaan venäläiset jäämään pois, jos FIS ei estä heitä kilpailemasta, Coop Norjan viestintäjohtaja Björn Takle Friis sanoi VG:lle.

Takle Friisin mukaan yhtiössä ei olla lainkaan tyytyväisiä FISin päätökseen sallia venäläisten kilpaileminen maailmancupissa.

– Olemme antaneet FISille selkeän linjauksen siitä, minkä uskomme olevan oikein. Heidän on vastattava välittömästi. Sympatian ja solidaarisuuden osoituksena Ukrainalle emme voi hyväksyä Venäjän joukkueen osallistumista maailmancupiin, Takle Friis sanoo ja toivoo FISin vielä pyörtävän päätöksensä.

Myös Norjan kilpailuiden tukija Obos ilmoittaa osoittavansa kilpailuissa tukensa Ukrainalle.

Venäläisurheilijoiden osallistuminen maailmancupiin on herättänyt voimakasta vastustusta. Norjan liiton lisäksi myös Ruotsin hiihtoliitto on ilmoittanut, ettei se halua venäläisurheilijoita lähtöviivalle. Maailmancupkiertue siirtyy Oslon jälkeen Ruotsin Faluniin.

Myös norjalainen tähtihiihtäjä Johannes Hösflot Kläbo otti voimakkaasti kantaa tilanteeseen VG:n haastattelussa.

– Minusta se on pelkurimaista ja heikkoa, ettei FIS pysty tekemään päätöstä kieltää venäläisten osallistuminen maailmancupiin, Kläbo sanoi.

– Norjan hiihtoliitto lähetti kristallinkirkkaan viestin. On erittäin surullista, ettei FIS seuraa sitä.

Samalla Kläbo muistutti, ettei urheilijoita tule syyllistää Venäjän sotatoimista. Hän sanoo toivoneensa, että FIS ja venäläiset itse olisivat vetäneet vallitsevasta tilanteeta johtopäätöksensä.

– Urheilijat eivät ole lähteneet sotimaan, vaan Venäjän johtaja. Olisin toivonut, että FIS kantaisi vastuunsa ja olisi ottanut selkeän kannan, eikä olisi sallinut kansainvälisiä lakeja rikkovan maan urheilijoiden osallistumista maailmancupiin. Saa nähdä, miten tämä päättyy.

Lue myös:

    Uusimmat