Venäläissivusto löysi kaksi KRP:n etsintäkuuluttamaa henkilöä – "Tarvitsi vain soittaa heille"

Venäläinen uutissivusto Fontanka.ru on löytänyt kaksi Suomen etsityintä rikoksista epäiltyä henkilöä Pietarista.

Sivuston mukaan etsintä sujui äärimmäisen helposti, tarvitsi vain soittaa netistä löytyneeseen puhelinnumeroon. 

Suomen keskusrikospoliisi julkaisi hiljattain kymmenen etsityimmän henkilön nimet ja kuvat. Etsintäkuulutus on kansainvälinen. Kaksi etsityimmistä oli Venäjän kansalaisia. Venäläinen uutissivusto Fontanka.ru päätti kokeilla, saisiko Suomen etsityimmät venäläiset tavoitettua.

– Kun perehtyy näihin nimiin, joita Suomen poliisi ei löydä, Fontanka yllättyi siitä kuinka helppoa se oli. Molemmat löytyivät parin minuutin etsinnän jälkeen Pietarista. Heidän puhelinnumeronsa löytyi helposti netistä, Fontanka kirjoittaa.

Svetlana Hytti: Rikokseni on myydä renkaita

Toinen etsintäkuulutetuista, Svetlana Hytti kertoo Fontankalle etsintäkuulutuksen taustoista. Häntä epäillään törkeistä kirjanpitorikoksista ja veropetoksista.

– Olen asunut Suomessa vuodesta 1989 lähtien. Siellä elää edelleen äitini ja tyttäreni, molemmat Suomen kansalaisia. Harjoitin liiketoimintaa, minulla oli suhteellisen suuri yritys joka yhtenä ensimmäisistä alkoi tuoda Nokian renkaita Venäjän markkinoille. Toimme kaikkiaan noin 600 miljoonaa rengasta.

Onko se rikos? Fontanka-sivusto kysyy. 

– Syy on se, että Nokia ei halunnut myydä renkaita yritykselleni, koska myin ne suoraan Venäjälle. Se ei ollut kaupallisesti järkevää. Silloin täytyisi maksaa arvonlisäveroa. Vuonna 1999 Nokia ehdotti, että he alkaisivat itse myydä renkaitaan meidän asiakkaillemme Venäjälle, jolloin yritykseni saisi välirahan. Meille se sopi. Suomen syyttäjänvirasto on kuitenkin päättänyt, että minun yritykseni on ollut myyjän roolissa ja vaatii arvonlisäveroa, Hytti selittää Fontankalle.

Hytti onkin lopulta ajautunut tilanteeseen, jossa hänen omaisuuttaan on takavarikoitu Suomessa miljoonien eurojen arvosta, ja hän itse on hakenut Suomen valtiolta korvauksia 400 000 euron arvosta.

Hän sanoo Fontankalle aikovansa taistella loppuun asti ja toimivansa täysin avoimesti.

– Esimerkiksi Interpol tietää kyllä osoitteeni, heidän työntekijänsä ovat käyneet keskustelemassa. Kaikki on täysin avointa, ei ole mitään salaisuuksia, Hytti vakuuttaa.

Hytin mukaan hänen lakimiehensä ovat useasti tarjonneet viranomaisille muun muassa videoneuvotteluja tai mahdollisuutta oikeudenkäyntiin Venäjän puolella.

Gennadi Svetlov: Minulla ei ole aikaa istua

Toinen etsitty on Gennadi Svetlov, 40. Hän on VIP-Karta-nimisen yhtiön omistaja. Svetlov on tuomittu reilun kolmen vuoden tuomioon kahdesta veropetoksesta sekä törkeästä ryöstöstä.

– Olin ensimmäisiä venäläisiä, jotka avasivat tullivaraston Suomeen. Se oli noin 2002-2003. Tein paljon töitä täyttääkseni asiakkaiden toiveet, Svetlov sanoo. 

Onko se rikos? Fontanka kysyy myös Svetlovilta.

– Ajat olivat vaikeat. Välitimme muun muassa matkapuhelimia. Lyhyesti sanottona jouduin vaikeuksiin. Suomalaiset syyttivät minua siitä, että puhelimet eivät menneet Venäjälle vaan Euroopan markkinoille. Minulta on vaadittu yhdeksän miljoonan euron arvonlisäveron maksamista. Voitimme oikeudessa, mutta papereissa oli jotain. Jotkut numerot olivat väärin. Siitä tuli sitten tuomio.

Svetlov on laskenut, että hänellä olisi istumista noin yhdeksän kuukautta, mutta hänellä ei ole aikaa mennä vankilaan.

– Ajanjakso on pieni, mutta minulla on velvollisuuksia, eikä aikaa istua. Tuli lapsi, toinenkin ja kaikkea muutakin. Periaatteessahan siellä vankilat on ihan hyviä. On telkkari, hyvää ruokaa, kuntosali, sairaanhoito - mutta ei nyt vaan ole aikaa istua.

Rikoskomisario Ritva Santtila KRP:stä kommentoi tapausta asiasta ensimmäisenä Suomessa uutisoineelle Ilta-Sanomille

– Ei tule yllätyksenä. Meillä on ollut kyllä tiedossa heidän oleskelunsa Venäjällä, mutta Venäjä ei luovuta oman maansa kansalaisia, Santtila sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja