Venäläismestari julisti tukea hyökkäykselle Ukrainaan – nyt tulivat seuraamukset

Maailman shakkiliitto Fide on asettanut venäläisen suurmestari Sergei Karjakinin, 32, kuuden kuukauden kilpailukieltoon hänen tuettuaan maansa hyökkäystä Ukrainaan.

Karjakin edusti uransa alussa Ukrainaa, mutta vaihtoi vuonna 2009 Venäjän riveihin. Hän on tukenut avoimesti Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia ja ilmaissut tukensa myös Venäjän sotilaalliselle hyökkäykselle Ukrainaan.

– Ilmaisen teille, ylipäälliköllemme, täyden tukeni Venäjän etujen suojaamiselle, meidän monikansalliselle kansalle ja uhkien elimininoimiselle sekä rauhan ylläpitämiselle. Toivon teille nopeaa toimeenpanoa kaikille niille tehtäville, jotka ovat jaettu rohkealle armeijallemme, Karjakin kirjoitti hiljattain avoimessa kirjeessä. 

Maailman shakkiliitto Fide asetti Karjakinin kuuden kuukauden kilpailukieltoon hänen antamistaan lausunnoista. Se huomautti, että Karjakinin kommentit voidaan yhdistää shakkiin ja ne voivat aiheuttaa lajille sekä Fidelle mainehaittaa. 

– Todennäköisyys, että nämä lausunnot vahingoittavat Sergei Karjakinin mainetta henkilökohtaisesti, on myös huomattava, Fide perusteli.

Fide nosti esiin, että Karjakinin kommentit ovat herättäneet jo "sosiaalisessa mediassa ja muualla" huomattavan määrän reaktioita, jotka ovat suurelta osin kielteisiä.

Karjakinilla on 21 päivää aikaa valittaa maanantaina julkaistusta päätöksestä.

Karjakinista tuli shakin suurmestari jo 12-vuotiaana. Hän on voittanut urallaan muun muassa maailmancupin shakissa ja maailmanmestaruuden pikashakissa sekä nopeassa shakissa.

Putinin retoriikka kovenee, mistä se kertoo? Venäjä-tutkija vastaa 1:32
Vladimir Putinin retoriikka kovenee, mistä se kertoo? Venäjä-tutkija vastaa.

Lue myös:

    Uusimmat