Mainos

Venäläismediat vakuuttavat: missio täytetty

Heti Venäjän presidentti Vladimir Putinin ilmoitettua maanantai-iltana Venäjän vetäytyvän Syyriasta, venäläismediat alkoivat levittää tietoa yllättävästä päätöksestä.

Päähuomio kiinnittyi valtionmedioissa Putinin lausuntoon venäläisjoukkojen onnistumisesta, kun riippumattomat mediat alkoivat välittömästi pohtia vetäytymisen syitä.
 
Vielä tiistai päivänä valtiollinen ykköskanava tyytyi raportoimaan yksityiskohtaisesti ensimmäisten hävittäjien vetäytymisen vaiheita, sekä kertomaan päätöksen aikaan saamasta ylistysten tulvasta Venäjän duumassa. Illan pääuutisissa jo esiteltiin, kuinka Syyriasta Venäjälle laskeutuneet lentäjät otettiin vastaan hurraahuutojen saattelemina. 
 
Monilla valtionmielisillä uutissivustoilla kerrotaan Venäjän saavutuksista Syyriassa. Esimerkiksi Moskovskii komsomolets kirjoittaa Venäjän saavuttaneen Syyriassa paljon.
 
”Kun sotajoukkomme saapuivat Syyriaan, oli Assadin hallinto lähes kaatumassa - - - nyt  hallinnon joukot hallitsevat 80—85 prosenttia maasta”, lehti kirjoittaa.
 
Toisaalta jotkut lehdet ovat myös todenneet, että tavoitteet on varmasti täytetty, vaikka ne ovatkin olleet salaisia – eikä niitä vieläkään ole paljastettu.
 
Venäläismediat ovat myös uutisoineet laajalti Venäjän yllättäneen länsimaat ja erityisesti Yhdysvallat, jonka hallituksen tiedottajan väsyneelle olemukselle ilkuttiin televisiouutisissa. 

Miksi juuri nyt?

Riippumattomissa medioissa taas kiirehdittiin heti maanantai-iltana etsimään syytä vetäytymisen ajankohdalle. Ainoana vapaana kaapelikanavana tunnettu RBK haastatteli päälähetyksessään politologeja sekä muita analyytikkoja, joiden mukaan Venäjä on täyttänyt tehtävänsä: Yhdysvallat on pakotettu dialogiin ja Lähi-Idän maille on esitelty Venäjän sotamahtia. 
 
Tänään talousjournalismiin erikoistunut mediatalo myös julkaisi tutkimuksensa, jonka mukaan Venäjä käytti Syyrian sotaoperaatioon 167 päivän aikana arviolta 38 miljardia ruplaa.
 
Syiden etsintä jatkui vielä tiistaina, jolloin myös analyysejä julkaiseva slon.ru oli RBK:n haastattelemien analyytikkojen kanssa samoilla linjoilla. 
 
”Syyrian uhkapelin koko strateginen tarkoitus oli palauttaa amerikkalais-venäläisten suhteiden kaksinapainen formaatti”, julkaisu kirjoittaa.
 
Oppositiomedioissa ja sosiaalisessa mediassa Putinin lausuma tehtävän täyttämisestä on aiheuttanut myös paljon ivaa, sekä meemejä. Päivän mittaan internetissä ovat levinneet niin kuvamuokkaukset hävittäjällä paidatta ratsastavasta kuin virtahepoa pakenevastakin presidentistä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.