Kreml yrittää peitellä sodan todellisia tappioita, mutta totuus on alkanut tihkua venäläisten korviin – osa joukoista ei suostu lähtemään Ukrainaan

Erikoishaastattelu: Ukrainan ilmavoimien everstiluutnantti kertoo mikä on heidän menestyksensä salaisuutensa taistelussa Venäjää vastaan 6:18
Katso myös erikoishaastattelu: Ilmavoimien everstiluutnantti kertoo Ukrainan sotamenestyksen salaisuuden – "Venäjän armeija ei ole niin luja ja voittamaton".

Venäläisten todellisuuteen on alkanut päätyä yhä enemmän tietoa raskaista tappioista Ukrainassa, uutisoi brittilehti The Guardian.

Erityisesti eliittiyksiköt, kuten laskuvarjojoukot ovat menettäneet paljon enemmän sotilaita kuin Venäjän hallinto on myöntänyt.

Lehti mainitsee esimerkkinä venäläisellä uutissivustolla levinneen videon 55 laskuvarjoukkoihin kuuluneen miehen muistotilaisuudesta. Vainajat kuuluivat 247:een kaartin ilmarynnäkkörykmenttiin.

Kyseisen iStories-sivuston mukaan kyseessä oli lukijan lähettämä video eikä sitä ole vahvistettu virallisilta tahoilta.

The Guardianin mainitsemien laskuvarjojoukkojen hautajaisten tiimoilta on levinnyt muutakin tietoa.

Lehden mukaan kyseisellä videolla nähtyjen miesten kaatumisista osa oli jo vahvistettu. Sen sijaan läheiseltä armeijan käyttämältä hautausmaalta on saatu materiaalia, jossa näkyy pitkä rivistö hautaseppeleitä.

Kyseisen yksikön kerrotaan käyneen taisteluja Ukrainan eteläosissa lähellä Hersonin kaupunkia. Venäjä on pitänyt kaupunkia hallussaan helmikuun lopusta saakka. Ukrainan vastahyökkäyksen kerrotaan aiheuttaneen venäläisille raskaita tappioita alueella.

Osapuolten väitteet eroavat räikeästi toisistaan

Torstaina Kremlin tiedottaja Dimitri Peskov myönsi brittiläiselle Sky Newsille Venäjän kärsineet merkittäviä tappioita. Peskov kutsui tapahtunutta valtavaksi tragediaksi.

Peskovin lausunto oli hyvin harvinainen lajissaan, sillä Vladimir Putinin hallinto on jatkuvasti vakuutellut kansalle sodan menevän suunnitelmien mukaisesti. Jo perjantaina Peskov riensi selittelemään briteille antamaansa lausuntoa.

Peskov väitti viitanneensa Venäjän puolustusministeriön julkaisemaan uhrimäärään, minkä mukaan kaatuneita oli reilut 1300.

– Kyseessä on puolustusministeriön antama luku, mikä on merkittävä määrä, Peskov paikkaili sanomisiaan virallisiin lukuihin viitaten.

Ukraina väittää jo lähes 19 000 venäläisen kaatuneen sodan alusta lukien. Ukraina väittää tietojensa perustuvan taistelujen jälkeen löytyneiden ruumiiden määrään sekä kaapattuun venäläisiin viestiliikenteeseen.

Venäjä puolestaan kutsuu Ukrainan esittämiä lukemia paisutelluiksi.

Myös Venäjän tapa laskea tappioita herättää kysymyksiä. The Guardianin mukaan venäläiset eivät välttämättä huomioi kaatuneiksi niitä sotilaita, jotka ovat kadoksissa. Kremlin väitetään peittelevän todellisia tappioita estääkseen mahdollisten levottomuuksien puhkeamista Venäjällä.

Upseereita kaatuu yhtenään, moraali heikko

BBC:n Venäjän toimisto on niin ikään pitänyt kirjaa Venäjällä kerrotuista tappioista. BBC:n mukaan sen tietoon tulleista 1083 kaatuneesta peräti 217 on upseereita.

Venäjän armeijassa korkeatkin upseerit liikkuvat usein yksiköiden matkassa, sillä Venäjän käyttämässä johtamismallissa päätöksille tarvitaan usein korkeampiarvoisten upseerien lupa.

The Guardian raportoi myös venäläisjoukkojen kärsivän heikosta moraalista.

Venäläisen oppositiomedian Pskovskaya Guberniyan mukaan noin 60 venäläistä laskuvarjojoukkojen jäsentä on joutumassa kurinpitotoimien kohteeksi, koska sotilaat olivat kieltäytyneet siirtymästä Valko Venäjältä Ukrainaan. Oppositiomedian tietoja ei ole vahvistettu.

Venän mediassa on kerrottu myös maan kansalliskaartin yksiköistä, jotka ovat kieltäytyneet lähtemästä sotimaan Ukrainaan. Venäjältä kantautuvien tietojen mukaan asianajajat ovat saaneet yhteydenottoja yli 17 kaupungista kotoisin olevilta kansalliskaartin jäseniltä.

Kaartilaiset ovat pyytäneet apua välttääkseen päätymästä rintamalle. Osa puolestaan on yrittänyt saada lakimiesten apua päästäkseen takaisin kotiin.

Venäläisen ihmisoikeusverkosto Agoran (Agora international human rights group) mukaan kansalliskaartilaisia muun muassa painostetaan sekä uhkaillaan erottamisella ja rikosoikeudellisilla seuraamuksilla.

Ihmisoikeusverkoston johtaja Pavel Chikov on kehottanut apua tarvitsevia kääntymään verkoston asianajajien puoleen.

*Päivitys kello 20.04: Toisin kuin artikkelissa aiemmin sanottiin, Venäjän puolustusministeriön julkaisema kaatuneiden venäläissotilaiden määrä ei ollut julkaistu 24.2. Kyseessä on päivämäärä, jolloin Venäjä aloitti suurhyökkäyksensä Ukrainaan.

Lue myös:

    Uusimmat