Venäläiset hakkerit tekivät laajan iskun Norjaan ja uhkailivat Naton Stoltenbergiä: "Tämä piru joutuu vastuuseen jokaisen venäläisen sotilaan hengestä"

Venäläinen hakkeriryhmä on tehnyt tänään laajan iskun Norjaan. Palvelunestohyökkäys kaatoi maan pankkien tunnistautumispalvelun BankID:n sekä Arbeitstilsynetin eli työturvallisuusviraston verkkosivut. 

Myös julkishallinnon palveluportaali Altinn ilmoitti, että sen sivuilla on ollut häiriöitä. 

Tekijäksi ilmoittautui venäläinen hakkeriryhmä Killnet, joka sanoo tehneensä useita Ukrainan sotaan liittyviä kyberhyökkäyksiä. Viestipalvelu Telegramissa ryhmä uhkailee Naton norjalaista pääsihteeriä Jens Stoltenbergiä

– Tämä piru joutuu vastuuseen jokaisen venäläisen sotilaan hengestä. Ja sama koskee hänen perhettään, lastenlapsiaan ja tukijoitaan, ryhmä uhosi aiemmassa viestissään.

Ryhmä väitti myös, että sillä on hallussaan kopio Stoltenbergin passista, mutta Nato ilmoitti väitteen olevan perätön. 

Hakkeriryhmä sanoi aikovansa hyökätä myös Norjan poliisia, työvoimapalvelujen portaalia, maahanmuuttovirastoa ja useita muita verkkosivuja ja palveluja vastaan.

Ryhmä sanoo iskun olevan kosto siitä, että Norja on estänyt elintarvikkeiden kuljetukset venäläisille kaivosmiehille Huippuvuorille.

Hakkerit julistivat kybersodan Venäjää vastaan - tätä se tarkoittaa 10:52
Katso myös: Hakkerit julistivat kybersodan Venäjää vastaan – tätä se tarkoittaa

Aiemmat iskut Liettuaan, Puolaan ja Italiaan

Killnet teki maanantaina ja eilen kyberhyökkäyksiä Liettuaa vastaan, koska Liettua on estänyt pakotteiden alaisten tuotteiden junakuljetukset Kaliningradiin.

Check Point Software -yhtiön Norjan teknologiapäällikkö Erling Schackt sanoi ryhmän olevan venäläismielinen hakkeriryhmä, joka joka viikko iskee uuteen maahan geopoliittisen tilanteen mukaisesti. Ennen Liettuaa se on iskenyt Italiaan ja Puolaan.

– Ryhmä väittää hallitsevansa 4,5 miljoonan tietokoneen botnetiä. Jos se pitää paikkansa, olisi se yksi maailman suurimmista aktiivisista botneteistä, Schackt sanoi.

Norjan pääministeri Jonas Gahr Störe sanoi Dagbladetin mukaan Madridissa, että hyökkäys on saatu hallintaan ja että iskusta ei ole aiheutunut vakavia seurauksia. 

Lue myös:

    Uusimmat