Venäläinen maailmanmestari kärysi dopingista – moskovalainen laboratorio totesi näytteet puhtaiksi

Venäläinen ampumahiihtaja Aleksei Volkov on jäänyt kiinni kiellettyjen aineiden käytöstä kertoo ampumahiihdon etiikkaa valvova elin Biathlon Integrity Unit (BIU). Volkov oli antanut kiellettyä ainetta sisältäneet näytteet jo vuonna 2013.

Volkov antoi kiellettyä fenoterolia sisältäneet dopingnäytteet maaliskuussa 2013 pidetyissä Venäjän mestaruuskilpailuissa. Hän ilmoitti testin yhteydessä käyttäneensä fenoterolia sisältänyttä astmalääkettä, johon hänellä ei kuitenkaan ollut erikoislupaa. Volkovin dopingkäryä ei kuitenkaan tuolloin vahvistettu.

Dopingnäytteet tutkittiin moskovalaisessa laboratoriossa, jossa ne todettiin puhtaiksi. Totuus paljastui vasta myöhemmin. BIU:n mukaan laboratorion tietokannoista selvisi, että molemmista Volkovin antamista näytteistä oli löytynyt merkkejä fenoterolista, mutta laboratorio ei ollut raportoinut löydöksistä.

Volkov myönsikin sittemmin dopingrikkomuksensa ja hänet asetettiin kahden vuoden toimintakieltoon. Hänen vuoden 2013 Venäjän mestaruuskisoissa saavuttamansa tulokset mitätöidään.

Keväällä 2018 uransa lopettaneen Volkovin suurimmat saavutukset tulivat viesteissä. Hän voitti olympiakultaa Venäjän viestijoukkueessa Sotshin kisoissa vuonna 2014 ja maailmanmestaruuden Hochfilzenissä vuonna 2017. Maailmancupissa hän nousi palkintokorokkeelle useita kertoja.

Lue myös:

    Uusimmat