Venäjä vetäytyi viljasopimuksesta, kymmenet laivat jumissa – "Tarvitaan maailmanlaajuisen ruokakriisin ratkaisemiseksi"

Tutkijaprofessori Jyrki Niemi kertoo, miksi Venäjä suostui viljasopimukseen 1:02
Katso haastattelu heinäkuulta viljasopimuksen syntymisen jälkeen: Tutkijaprofessori Jyrki Niemi kertoo, miksi Venäjä suostui sopimukseen

Ukrainalaisen viljan merikuljetukset keskeytettiin sunnuntaina sen jälkeen, kun Venäjä oli lauantaina ilmoittanut vetäytyvänsä viljanvientisopimuksesta.

Kuljetuksia koordinoiva keskus sanoi, että kuljetuksia ei voida toteuttaa, koska niistä ei ole päästy sopimukseen osapuolten kesken. Keskuksen mukaan yli kymmenen alusta odottaa sisään- tai ulospääsyä merikäytävän molemmin puolin.

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba sanoi Twitterissä, että Venäjä estää 176:n tällä hetkellä merellä olevan aluksen kuljetukset. Hänen mukaansa niissä on yhteensä kaksi miljoonaa tonnia viljaa, jolla ruokkisi seitsemän miljoonaa ihmistä.

Sunnuntaina myös Euroopan unioni otti asiaan kantaa.

– Venäjän päätös keskeyttää osallistuminen Mustanmeren sopimukseen vaarantaa tärkeimmän vientireitin suuresti kaivatulle viljalle ja lannoitteille, joita tarvitaan maailmanlaajuisen ruokakriisin ratkaisemiseksi, EU:n ulkosuhteista vastaava Josep Borrell sanoi Twitterissä.

– EU kehottaa Venäjää perumaan päätöksensä, Borrell jatkoi.

Biden pitää Venäjän perääntymistä törkeänä

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden kuvaili Venäjän perääntymistä sopimuksesta puhtaasti törkeäksi.

– Venäjällä ei ole mitään syytä vetäytyä sopimuksesta, jolla on mahdollistettu viljan vienti Ukrainasta, Biden kommentoi.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi taas sanoi lauantaisessa puheessaan Venäjän ilmoituksen olleen varsin ennustettavissa. Zelenskyin mukaan Venäjä teki päätöksen sopimuksesta irtaantumisesta todellisuudessa jo syyskuussa.

Juttua korjattu kello 21.22: Uutisessa kerrottiin aikaisemmin vehnästä ja vehnänviennistä, mutta ne on korjattu viljaksi.

Lue myös:

    Uusimmat