ISW: Venäjän tv:ssä "ennenkuulumaton tapahtuma": Keskustelijat vastustivat väitettä siitä, että Hersonin alueella voitaisiin käyttää ydinasetta

7:17
Katso myös: Venäläistutkijan mukaan Ukrainan sota voi kestää vielä pari vuotta.

Vladimir Putinin johtama Venäjä ei ole perääntynyt maksimaalisista tavoitteistaan saada Ukraina haltuunsa. Sen sijaan hän hämärtää aikeitaan tarkoituksenaan harhauttaa länsimaita.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Venäjä teki jälleen eilen keskiviikkona massiivisia ohjusiskuja ympäri Ukrainaa ja vaurioitti vakavasti maan infrastruktuuria.

Haluaako Venäjä vaihtaa Ukrainan hallinnon vai ei?

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi aiemmin tässä kuussa, että Ukrainan hallituksen vaihtaminen ei ole Venäjän tavoitteena ja että Vladimir Putin ”on jo puhunut tästä”. 

ISW:n arvio kuitenkin on, että Putinin sanat kertovat todellisuudessa päinvastaista eli siitä, että tavoitteena nimenomaan on hallinnon vaihtaminen.

ISW viittaa Putinin lausuntoihin, joiden mukaan Ukraina on menettänyt suvereenisuutensa, että Venäjä ”on luonut” Ukrainan ja että Ukrainan suvereenisuuden tae voi olla vain Venäjä. 

Näiden puheiden viesti on se, että Putinin mielestä Ukrainan hallinto tulee vaihtaa, vaikkei hän sitä suoraan sanokaan, ISW tulkitsee.

TV:ssä ennenkuulumaton tapahtuma

Kremlin tavoitteiden hämärtäminen kuitenkin hämmentää sotakiihkoilijoita Venäjällä, ISW jatkaa. 

Ajatushautomon mukaan Venäjän valtiontelevisiossa nähtiin täysin ennenkuulumaton tapahtuma, kun muut keskustelijat vastustivat propagandisti Vladimir Solovjovin väitettä siitä, että Hersonin alueella voisi käyttää ydinasetta.

ISW viittaa Venäjän valtiontelevisiota seuraavan Julia Davisin Twitter-raporttiin asiasta.

Valtiontelevisiossa sanottiin jopa, ettei puolustusliitto Nato ole todellinen uhka Venäjälle, ISW raportoi. 

Kun Kreml on useita kertoja sodan aikana ja ennenkin sitä väläyttänyt ydinaseuhkaa ja väittänyt, että Nato suunnittelee Venäjälle hyökkäämistä, tällaiset kommentit valtiontelevisiossa ovat ”ennenkuulumattomia”, ISW tulkitsee.

"Tarkoitus luoda illuusio avoimesta debatista"

Toisaalta The Moscow Timesissa kirjoittavan mediatutkija Maksim Aljukovin mukaan Venäjän tv:n keskusteluohjelmien tarkoitus on luoda illuusio avoimesta poliittisesta debatista, eivätkä keskustelut heijastele aitoja ristiriitoja. 

Kuitenkin kaiken olennaisen mediasisällön analysointi voi kertoa muuttuneesta propagandasta. Esimerkiksi de-natsifikaatiosta, joka propagandassa oli vahvasti esillä sodan alkuvaiheessa, on hiljattain luovuttu.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja