Venäjän uusi kelluva ydinvoimala on aloittanut sähköntuotantonsa – Onko tässä Venäjän ydinvoimaviennin uusi villi kortti?

1:54
Katso videolta havainnollistus kelluvan ydinvoimalan toiminnasta!

Venäjän uusi kelluva ydinvoimala on aloittanut sähköntuotannon Venäjän kaukoidässä, Pevekin kaupungissa. Pieni kelluva ydinvoimala on rakennettu Pietarissa ja hinattu sen jälkeen Murmanskiin jossa reaktorit ladattiin uraanipolttoaineella. Akademik Lomonosov -niminen ydinvoimalalaiva on myös Venäjän ydinvoimaviennin uusi villi kortti.

Akademik Lomonosov -niminen ydinvoimala-alus on hinattu paikoilleen kaukoitään ja kytketty kiinni sähköverkkoon. Kyseessä on paitsi Pevekin kaupungin uusi sähkönlähde, mytös uusi elementti Venäjän kukoistavassa ydinvoimabisneksessä.

Venäjä on tällä hetkellä maailman johtava ydinreaktoreiden toimittaja. Maailmassa on tällä hetkellä joko suunnitteilla tai rakenteilla kaikkiaan 39 ydinvoimalaa, joiden reaktorit on tilattu Venäjältä. Seuraavana tuleva kilpailija Kiina on tilastoissa kaukana jäljessä.

Rosatom toimittaa voimalayksikön myös Suomen Hanhikiven voimalaan, mutta globaalisti Hanhikivi on Venäjälle pienehkö hanke. Moninkertaisesti suuremmat venäläishankkeet ovat käynnissä mm. Intiassa, Egyptissä sekä Turkin Akkuyussa, jonne Venäjä on rakentamassa Turkin ensimmäisen ydinvoimalan.

Monta selittävää tekijää

Venäjän menestystä selittää monta yksityiskohtaa. Venäjä pystyy ensinnäkin tuottamaan reaktoreita suhteellisen edulliseen hitaan. Lisäksi ydinvoimalabisnes on toimintaa, joka vaatii vahvan valtiollisen tuen niin taloudellisesti kuin poliittisestikin. Reaktoritoimittajan on varauduttava riskeihin, joita on hyvin vaikea vakuuttaa. Rosatom pystyy myös rahoittamaan projektit itsenäisesti.

Suomen säteilyturvakeskus seuraa tiiviisti Venäjän ydinvoimalatoimintaa ja yhteistyötä on luonnehdittu toimivaksi. STUKin työntekijät ovat käyneet mm. tutustumassa kelluvaan ydinvoimalaan sen latausvaiheessa Murmanskissa ja todenneet että alus vaikutti  asialliselta. Tästä huolimatta monet ympäristöjärjestöt ovat kritisoineen hanketta tarpeettomien riskien ottamisesta. Akademik Lomonosov -alusta on tituleerattu jopa ydin-Titaniciksi.

STUK on kuitenkin muistuttanut että Akademik Lomonosov on hyvin pieni ydinvoimala, jonka teho on moninkertaisesti vaatimattomampi kuin vaikkapa Olkiluodon. Lisäksi se sijaitsee nyt lähestulkoon toisella puolella maailmaa Suomeen nähden.

Suomen päähuomio on jatkossakin Venäjän tavanomaisissa ydinvoimaloissa, erityisesti niissä jotka sijaitsevat Suomen rajan tuntumassa. Lähimpänä Suomea sijaitsee yksi Venäjän suurimpia ydinvoimaloita Sosnovyi Bor sekä huomattavasti pienempi Kuolan niemimaan voimala.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja