Venäjän urheiluhankkeesta korkean luokan jyrähdys

Kansainvälinen olympiakomitea KOK vahvisti tiistaina Lausannessa kielteisen kantansa Venäjän ensi syksyyn kaavailemiin "ystävyyskisoihin". KOK:n puheenjohtaja Thomas Bach tuomitsi kisahankkeen "läpeensä poliittiseksi" jo viime marraskuussa, ja järjestö vahvisti nyt puheenjohtajan näkemyksen.

Aiemmin tässä kuussa Maailman antidopingtoimisto Wada tyrmäsi Venäjän Moskovaan ja Jekaterinburgiin suunnitteleman Ystävyskisa-tapahtuman. Wada totesi, ettei sillä ole mahdollisuutta ottaa Ystävyyskisoja dopingohjelmaansa eikä Venäjän antidopingtoimisto Rusada tätä nykyä noudata kansainvälisiä dopingsääntöjä.

Venäjällä ei myöskään ole akkreditoitua laboratoriota kisojen dopingnäytteiden analysoimiseksi.

KOK vastustaa Venäjän suunnitelmia yhtä yksiselitteisesti kuin Wada.

– KOK kehottaa painokkaasti kaikkia olympialiikkeen sidosryhmiä ja maiden hallituksia kieltämään osallistumisen ja tuen aloitteisiin, joilla pyritään politisoimaan kansainvälinen urheilu, KOK ilmoitti kannanotossaan.

Kanta koskee myös talviversiota

KOK totesi päätöksensä koskevan sekä syyskuulle suunniteltuja Ystävyyskisoja että tapahtuman talvikisaversiota, jota on kaavailtu Sotshiin vuodeksi 2026.

Venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat voivat osallistua Pariisin 2024 kesäolympialaisiin ilman kansallistunnuksia, mutta KOK rajoittaa heidän osanotto-oikeuttaan erityismääräyksin. Tiistaina KOK:lta odotettiin päätöstä siitä, voivatko olympialaisiin hyväksyttävät venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat osallistua kisojen avajaisiin.

Pariisin kesäolympialaiset järjestetään heinä-elokuun vaihteessa. Venäjä on suunnitellut Ystävyyskisojaan syyskuun jälkipuoliskolle. Venäjän ajatus on järjestää 27 urheilulajin tapahtuma, johon se yrittää houkutella 10 000 urheilijaa.

Lue myös:

    Uusimmat