Venäjän televisiossa kuultiin kummia: Ukrainan sota kyseenalaistettiin – "Pitääkö meidän päätyä pahempaan Afganistaniin?"

Propaganda on ollut keskeinen asia osana sotia kautta aikaen – millaista on sotapropaganda? 9:39
Propaganda on ollut keskeinen asia osana sotia kautta aikaen – millaista on sotapropagana?

Venäjän televisiossa on poikkeuksellisesti kyseenalaistettu Ukrainassa käytävä sota, josta virallinen Venäjä ei tosin vieläkään käytä sanaa sota. Asiasta uutisoi BBC.

Yleensä hyvin Kreml-myönteisen Vladimir Solovievin juontamassa keskusteluohjelmassa oli vieraana akateemikko Semyon Bagdasarov, joka pohti "pitääkö meidän päätyä uuteen, mutta pahempaan Afganistaniin".

Neuvostoliiton sota Afganistanissa kesti vuodet 1979–1989. Neuvostoliitto ei onnistunut tavoitteissaan, vaan joutui vetäytymään.

Neuvostoliiton tappiot Afganistanissa olivat noin 14 500 kuollutta ja 54 000 haavoittunutta. Arviot Venäjän tappioista Ukrainassa vaihtelevat. Venäjä on ollut asian suhteen varsin vaitonainen, joskin muutamista sadoista kuolleista on puhuttu. Ukrainan mukaan Venäjä on menettänyt 12 000 sotilasta ja Yhdysvallatkin on puhunut useista tuhansista.

Bagdasarovin mukaan Ukrainassa on enemmän ihmisiä kuin Afganistanissa, ja he osaavat käyttää aseitaan paremmin.

Niin ikään ohjelmassa vieraillut elokuvaohjaaja Karen Sahnazarov kyseenalaisti sodan.

– Minun on vaikea kuvitella Kiovan kaltaisten kaupunkien valtaamista, hän totesi.

Lukuisat asiantuntijat ovat arvelleet, että Venäjän tavoitteena ennen sotaa oli nopea Kiovan valtaaminen. Se ei kuitenkaan onnistunut, joten tällä hetkellä maan arvioidaan pyrkivän piirittämään ja pommittamaan Ukrainan pääkaupunkia.

Aiemmin Solovievin keskusteluohjelma on tukenut Venäjän "sotilaallista erikoisoperaatiota" Ukrainassa.

Venäjän propagandakoneisto sai taas uusia kierroksia: Ukrainan kehittää biologisia aseita ja käyttää muuttolintuja ja lepakoita niiden levittämiseen 0:27
Venäjän propagandakoneisto sai taas uusia kierroksia: Ukrainan kehittää biologisia aseita ja käyttää muuttolintuja ja lepakoita niiden levittämiseen.

Lue myös:

    Uusimmat