Diplomaattilähteet: EU:n jäsenvaltiot keskustelevat huomenna Ukrainan jäsenyydestä – MTV seuraa sotaa

Kerrostalo palasiksi – Venäjä murjoo pommituksin Hersonia ja Sumya 1:04
Video näyttää, kuinka Venäjän pommitukset tuhosivat kerrostalon Hersonissa. Iskuja on ollut myös Sumyn alueelle.

Tämä seuranta on päättynyt. Tiistai 5. joulukuuta seurantaan pääset tästä.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa maanantaina 4. joulukuuta 2023. 

  • IAEA kertoo, että Zaporizhzhjan ydinvoimalassa katkesivat sähköt kahdeksannen kerran sodan aikana aiheuttaen vakavan turvallisuusriskin.

  • Asiantuntija-arvioden mukaan Ukrainan ja Venäjän miehistötappiot ovat koko sodan ajan olleet pääosin samansuuruisia. Tarkkoja lukja ei ole voitu vahvistaa.

  • Presidentti Zelenskyi on nostanut esille tarpeen vahvistaa Ukrainan puolustusta talven alla, kun Venäjän pelätään tekevän uusia iskuja maan energiainfrastruktuuriin.

  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022.

19.48: Diplomaattilähteet: EU:n jäsenvaltiot keskustelevat huomenna Ukrainan jäsenyydestä

Diplomaattien ja virkamiesten mukaan EU:n 27 jäsenvaltion lähettiläät kokoontuvat tiistaina keskustelemaan siitä, aloitetaanko Ukrainan kanssa jäsenyysneuvottelut.

Kokous merkitsee Reutersin mukaan jäsenvaltioiden valmistautumista 14.-15. joulukuuta pidettävään Euroopan unionin johtajien huippukokoukseen. (Lähde: Reuters)

18.51: Venäläinen uutistoimisto: Putin vierailulle Arabiemiirikuntiin ja Saudi-Arabiaan

Venäjän presidentti Vladimir Putin vierailee tällä viikolla Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa ja Saudi-Arabiassa. 

Asiasta kertoi venäläinen uutistoimisto Shot maanantaina Putinin avustajan Juri Ushakovin mukaan. (Lähde: Reuters)

13.35: Aika alkaa käydä vähiin Yhdysvaltojen tuen jatkumiseksi Ukrainalle, Valkoinen talo varoittaa

Yhdysvaltojen resurssit Ukrainan tukemiseen uhkaavat loppua, jos kongressi ei pääse sopuun uudesta tukipaketista vuoden loppuun mennessä, varoittaa Valkoisen talon budjettipäällikkö Shalanda Young. Hän kertoo asiasta edustajainhuoneen puhemiehelle osoittamassaan kirjeessä.

Yhdysvallat on ollut Ukrainan merkittävin tukija Venäjän hyökkäyssodan alkamisesta lähtien. Yhdysvaltojen Ukrainalle varaama tuki alkaa kuitenkin olla käytetty, eikä uudesta tukipaketista ole toistaiseksi päästy kongressissa sopuun.

12.46: Venäläinen kenraalimajuri kuollut Ukrainassa

Venäläinen kenraalimajuri Vladimir Zavadski on kuollut Ukrainassa, kertoo Venäjän Voronezhin alueen kuvernööri. Kyse on viimeisimmästä korkea-arvoisesta venäläissotilaasta, jonka on kerrottu kuolleen Venäjän Ukrainassa käymän hyökkäyssodan aikana.

Zavadski toimi kuvernöörin mukaan 14. armeijakunnan varakomentajana.

Voronezhin kuvernööri Aleksandr Gusev kertoo Telegramissa Zavadskin kuolleen ollessaan palveluksessa erikoisoperaation alueella. Venäjä on kutsunut hyökkäyssotaansa Ukrainassa sotilaalliseksi erikoisoperaatioksi.

(Lähde: STT)

9.52 Ukrainan drone iski venäläiseen öljyvarikkoon

Ukrainalainen drone on iskenyt venäläiseen öljyvarikkoon Venäjän hallinnoiman Luhanskin alueella viime yönä.

Asiasta kertoo Venäjän valtiollinen media Ria Novosti. Luhanskin alue on Venäjän hallussa ja Ria Novostin lähteinä toimivat Venäjän alueelle sijoittamat viranomaiset.

Ria Novosti kirjoittaa, että alueelle syttyi iskun seurauksena tulipalo, mutta palo on saatu sammutettua. Kuolinuhreista ei ole mainintaa.  

Asiasta kirjoittaa uutistoimisto Reuters. 

08.40: Ukraina: Venäjä laukaisi yön aikana 23 lennokkia ja risteilyohjuksen Ukrainaan

Venäjän joukot laukaisivat varhain tänään aamulla 23 Shahed-lennokkia Ukrainaan miehitetyltä Krimiltä, Ukrainan ilmavoimat ilmoitti viestipalvelu Telegramissa. Shahed-lennokkien lisäksi venäläisjoukot laukaisivat myös risteilyohjuksen miehitetystä Hersonista. 

Ukrainan ilmapuolustus tuhosi 18 lennokkia ja yhden X-59-ohjuksen. Uutistoimisto Reutersin mukaan ilmatorjuntaa oli käytössä ainakin yhdeksällä alueella Ukrainassa.

05.45: Venäjän joukot hyökkäsivät Sumyn alueelle

Venäjän joukot hyökkäsivät eilen neljään asutukseen Sumyn alueella. Asiasta kertoo muun muassa The Kyiv Independent.

Sotilashallinnon mukaan Venäjän armeijan kohteena olivat Khotinin, Putvylin, Krasnopillian ja Nova Slobodan kohteet. Voimakkaimmin Venäjä hyökkäsi Krasnopillian kuntaan, jossa asuu noin 7 800 asukasta. Kaupunki sijaitsee noin 12 kilometriä Venäjän ja Ukrainan rajalta länteen.

Kuolonuhreja ei ole toistaiseksi raportoitu.

Pommitukset ovat jokapäiväisiä Ukrainan koillisrajan läheisyydessä sijaitsevilla asuinalueilla. Rajaseutujen asukkaat joutuvat kohtaamaan useita hyökkäyksiä päivässä.

Sunnuntai 3. joulukuuta tapahtumia:

21.00: Ukraina: Kaksi kuollut ja seitsemän haavoittunut Venäjän iskuissa

Ukrainan viranomaisten mukaan kaksi ihmistä on kuollut ja seitsemän haavoittunut venäläisten pommituksissa Hersonin alueella. 

Venäjän pommit osuivat Ukrainan mukaan muun muassa kerrostaloon Hersonin kaupungin keskustassa ja alueella sijaitsevaan autotalliin, jossa oli ollut tuolloin 78-vuotias mies. 

– Hän kuoli paikan päällä räjähdysvammoihin, Hersonin sotilashallinto kertoi Telegram-viestisovelluksessa.

Alueen kuvernöörin mukaan yksi kuolleista oli iäkäs nainen, joka oli ollut bussipysäkillä kerrostalon vieressä.

Lisäksi pommit vaurioittivat Ukrainan mukaan kahta sairaalaa.

Venäläisjoukot hylkäsivät Hersonin ja Dnepr-joen länsirannan viime vuoden lopulla, mutta pommittavat nyt säännöllisesti alueita itärannalla sijaitsevista asemista.

(Lähde: Reuters)

17.11: Ukraina syyttää venäläissotilaita antautuvien ukrainalaissotilaiden tappamisesta

Ukrainan viranomaiset ovat kertoneet aloittaneensa tutkinnan videosta, jossa venäläissotilaat väitetysti teloittavat kaksi ukrainalaissotilasta, jotka olivat antautumassa sotavangeiksi.

Telegram-viestipalveluun laitetulla videolla näkyy ensin, kuinka kaksi miestä nousee pois suojasta. Toinen miehistä pitää käsiään ylhäällä. Sen jälkeen molemmat miehet käyvät maahan makaamaan sotilasryhmän eteen.

Tämän jälkeen kuuluu tulitusta ja näkyy savua, minkä jälkeen video katkeaa.

Videon aitoutta ei ole riippumattomasti vahvistettu.

Ukrainan ihmisoikeusvaltuutettu Dmytro Lubinets sanoi, että kyseessä on sotarikos.

– He eivät uhanneet ketään. Venäläisten olisi pitänyt ottaa heidät kiinni ja kohdella heitä sotavankeina, Lubinets kirjoitti Telegramissa.

Ukrainan armeija vaati kansainvälistä yhteisöä panemaan Venäjän sotilasjohdon vastuuseen teoista.

Myös Ukrainaa on syytetty sotavankien teloittamisesta. Venäjä ja Ukraina ovat niin ikään syyttäneet toisiaan sotavankien huonosta kohtelusta siitä asti, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan viime vuoden helmikuussa.

(Lähde: STT)

 

Lue myös:

    Uusimmat