Ukraina pelkää jäävänsä ilman Yhdysvaltojen tukea: "Voimme hävitä tämän sodan" – MTV seuraa Ukrainan sotaa

Kerrostalo palasiksi – Venäjä murjoo pommituksin Hersonia ja Sumya 1:04
Video näyttää, kuinka Venäjän pommitukset tuhosivat kerrostalon Hersonissa

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa tiistaina 5. joulukuuta 2023. 

  • IAEA kertoo, että Zaporizhzhjan ydinvoimalassa katkesivat sähköt kahdeksannen kerran sodan aikana aiheuttaen vakavan turvallisuusriskin.

  • Asiantuntija-arvioden mukaan Ukrainan ja Venäjän miehistötappiot ovat koko sodan ajan olleet pääosin samansuuruisia. Tarkkoja lukuja ei ole voitu vahvistaa.

  • Presidentti Zelenskyi on nostanut esille tarpeen vahvistaa Ukrainan puolustusta talven alla, kun Venäjän pelätään tekevän uusia iskuja maan energiainfrastruktuuriin.

  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022.

21.50:Britannia: Venäjä on vallannut suuren osan Marjinkasta

Viime viikkojen aikana Venäjän armeija on onnistunut valloittamaan suuren osan Itä-Ukrainan Marjinkasta, kirjoittaa Britannian puolustusministeriö viestipalvelu X:ssä.

Eteneminen ollut hidasta, mutta Britannian mukaan Venäjä nyt todennäköisesti hallitsee suurta osaa taajama-alueesta. Ukrainalla on kuitenkin yhä joukkoja Marjinkan länsilaidalla.

Taajamasta ei lennokkikuvien perusteella ole käytännössä jäljellä kuin rauniot. Useat muutkin Ukrainan paikkakunnat, kuten Bahmut ja Vuhledar, ovat sodan aikana muuttuneet raunioiksi.

19.02: Ukraina: Venäjä menetti päivässä yli 1 000 sotilasta

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 1 030 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa seitsemän taistelupanssarivaunua, 15 panssariajoneuvoa ja 26 tykkiä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

18.10: Ukraina: Sotaa on vaikea voittaa ilman Yhdysvaltojen tukea

Ukrainan presidentin kansliapäällikkö sanoo, että sotaa Venäjää vastaan on vaikea voittaa, mikäli maa ei saa Yhdysvaltain tukea. 

– Jos kongressissa käsiteltävänä olevaa apua lykätään, on olemassa suuri riski, että voimme hävitä tämän sodan, presidentin kansliapäällikkö kertoo Reutersin mukaan.

Yhdysvallat on ollut Ukrainan merkittävin tukija Venäjän hyökkäyssodan alkamisesta lähtien. Yhdysvaltojen Ukrainalle varaama tuki alkaa kuitenkin olla käytetty, eikä uudesta tukipaketista ole toistaiseksi päästy kongressissa sopuun.

14.41: Putin vierailee Lähi-idässä

Kremlin mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin vierailee keskiviikkona Saudi-Arabiassa ja Arabiemiraateissa. Kreml on kertonut matkan tarkoituksena olevan vahvistaa maiden välisiä kahdenvälisiä suhteita. Putinin on määrä keskustella muun muassa energia- ja aluepolitiikasta.

Kansainvälinen rikostuomioistuimen (ICC) antaman pidätysmääräyksen vuoksi Putin pystyy vierailemaan ulkomailla vain rajoitetusti. Saudi-Arabia ja Arabiemiraatit eivät ole ICC:n antaman pidätysmääräyksen piirissä.

Torstaina Iranin presidentin Ebrahim Raisin on puolestaan tarkoitus vierailla Venäjällä tapaamassa Putinia. Venäjä ja Iran ovat vahvistaneet taloudellisia ja sotilaallisia siteitään länsimaiden pakotteiden edessä.

9.41: Ukrainan joukot ampuivat alas 10 kamikaze-lennokkia

Asiasta kertoo ukrainalaislehti Kyiv Independent nojautuen Ukrainan ilmavoimien tietoihin. Lehden mukaan Ukrainan joukot ampuivat alas 10 Venäjän laukaisemasta 17 kamikaze-lennokista. Venäjän joukot hyökkäsivät myös kuudella S-300-ohjuksella, jotka kohdistuivat siviilialueille Donetskissa ja Hersonissa, Ukrainan ilmavoimat kertoi.

Lennokit oli tiettävästi laukaistu Venäjän Kurskin alueelta ja Primorsko-Akhtarskista Venäjän Krasnodarin maakunnasta. 

Venäjä on viime päiviä hyökännyt Ukrainaa vastaan aggressiivisesti lennokeilla. Ukrainan viranomaiset varoittivat aiemmin, että Venäjä todennäköisesti tehostaa iskujaan, kun lämpötila laskee.

6.14: Yhdysvalloilta tiukka vetoomus: "Kongressin on toimittava nyt"

Yhdysvaltain kongressin tulisi tukea presidentti Joe Bidenin Ukrainalle esittämää avustuspyyntöä mahdollisimman pian Venäjän etenemisen estämiseksi, Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan totesi tiukasti lehdistötilaisuudessa 4. joulukuuta.

– Kongressin on toimittava nyt ja hyväksyttävä presidentin lisäpyyntö, joka edistää omaa kansallista turvallisuuttamme ja auttaa demokraattista kumppania Ukrainaa taistelemaan Venäjää vastaan, Sullivan sanoi.

Kongressissa on ollut kasvavia jännitteitä Ukrainalle annettavasta taloudellisesta avusta, ja erityisesti jotkut republikaanijäsenet suhtautuvat yhä epäilevämmin uusien lakiesitysten hyväksymiseen.

Sullivan korosti Yhdysvaltain tähänastisen rahoituksen merkitystä ja sanoi, että ehdotettu lisärahoitus on ratkaisevan tärkeää Ukrainan menestykselle tulevaisuudessa.

– Olemme saaneet rahoitusta useilla kierroksilla sodan alkamisen jälkeen helmikuussa 2022, ja olemme käyttäneet sitä varsin merkittävään tarkoitukseen. Pelastimme Kiovan, Harkovan, voitimme takaisin Hersonin, annoimme Ukrainalle mahdollisuuden vallata takaisin 50 prosenttia alueista ja pelastimme maan Venäjän hallitsemalta alueelta.

Maanantai 4. joulukuuta tapahtumia:

19.48: Diplomaattilähteet: EU:n jäsenvaltiot keskustelevat huomenna Ukrainan jäsenyydestä

Diplomaattien ja virkamiesten mukaan EU:n 27 jäsenvaltion lähettiläät kokoontuvat tiistaina keskustelemaan siitä, aloitetaanko Ukrainan kanssa jäsenyysneuvottelut.

Kokous merkitsee Reutersin mukaan jäsenvaltioiden valmistautumista 14.-15. joulukuuta pidettävään Euroopan unionin johtajien huippukokoukseen. (Lähde: Reuters)

18.51: Venäläinen uutistoimisto: Putin vierailulle Arabiemiirikuntiin ja Saudi-Arabiaan

Venäjän presidentti Vladimir Putin vierailee tällä viikolla Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa ja Saudi-Arabiassa. 

Asiasta kertoi venäläinen uutistoimisto Shot maanantaina Putinin avustajan Juri Ushakovin mukaan. (Lähde: Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat