Venäjältä paennut toimittaja kertoo yhä pelkäävänsä henkensä puolesta: "Kaverini vitsailevat, pitäisinkö hermomyrkystä vai auto-onnettomuudesta"

Venäjältä paennut toimittaja kertoo yhä pelkäävänsä henkensä puolesta 3:55
Venäjältä paennut toimittaja kertoo videolla hurjasta pakomatkastaan.

Vuosi sitten maaliskuussa venäläistoimittaja Marina Ovsjannikova nousi julkisuuteen vastustettuaan sotaa Venäjän televisiossa. Nyt hän kertoo, miten pakeni Venäjältä ja miksi hän jatka maan hallinnon uhmaamista.

– Vaihdoimme autoa seitsemän kertaa. Ja tietenkin juuri ennen rajaa jokin meni pieleen, kun automme juuttui mutaan, Ovsjannikova kuvailee pakomatkaansa Venäjältä viime syksynä.

Voit katsoa artikkelin alussa olevalta videolta, kuinka Ovsjannikova kuvailee pakomatkaansa Venäjältä.

Maaliskuussa hän oli rynnännyt suoran televisiolähetyksen taustalle kädessään kyltti, jossa luki ”lopettakaa sota” ja ”teille valehdellaan”. Kesällä hänet nähtiin Moskovan keskustassa mukanaan kylttejä, joissa syytettiin presidentti Vladimir Putinia murhaajaksi ja hänen sotilaitaan fasisteiksi.

Kuten odotettua, Ovsjannikova joutui pulaan julkisesta protestoinnistaan.

Venäjällä sodan aikana tiukennetut sananvapauslait rajoittavat käytännössä kaikkea sodan tai hallinnon julkista kritisointia.

Myös Ovsjannikova olisi voitu tuomita kymmenen vuoden vankeuteen "disinformaation levittämisestä".

Jatkuva pelko paosta huolimatta

Kotiarestiin asetettu toimittaja kuitenkin onnistui pakenemaan Venäjältä ja kertoi pakomatkastaan perjantaina kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön tilaisuudessa Parisiissa. Samalla julkaistiin myös hänen omaelämäkertansa.

Vaikka nyt Ovsjannikova on asettunut "johonkin päin Ranskan maaseutua", hän kertoo pelkäävänsä yhä henkensä puolesta.

– Kaverini vitsailevat puhelimessa, että pitäisinkö eniten Novichokista, poloniumista vai auto-onnettomuudesta, hän kertoo viitaten erilaisiin tapoihin, joilla Venäjän hallinnon syytetään surmanneen vastustajiaan.

– Tietenkin vitsailen takaisin, mutta yritän myös tehdä joitain turvajärjestelyjä.

Lue myös:

    Uusimmat