Venäjällä tehty ilkivaltaa äänestyspaikoilla – äänestyskoppi sytytettiin liekkeihin

Venäjän vaalitulos ennalta selvä – millainen Putinin seuraavasta kaudesta tulee? 10:29
Venäjän vaalitulos ennalta selvä – millainen Putinin seuraavasta kaudesta tulee?

Venäjällä ainakin yhdeksän ihmistä on otettu kiinni presidentinvaalien äänestyspaikkojen vandalisoimisen takia tänään. Asiasta kertovat vaaliviranomaiset eri puolilla Venäjää.

Useilla äänestyspaikoilla oli muun muassa kaadettu väriainetta vaaliuurniin. Moskovassa puolestaan iäkäs nainen sytytti äänestyskopin palamaan. Äänestyspaikka täyttyi savulla ennen kuin poliisi otti hänet kiinni.

Pietarissa nuori nainen heitti Molotovin cocktailin äänestyspaikkana toimineen koulun seinään. Hanti-Mansiassa Siperiassa otettiin kiinni nainen, joka yritti polttaa vaaliuurnan Molotovin cocktailin avulla.

Kenenkään ei kerrota loukkaantuneen tapauksissa. Viranomaiset eivät ole kommentoineet sitä, onko ilkivalta ollut vastalause presidentti Vladimir Putinia kohtaan. Venäjän valtionmedian mukaan "äänestys jatkuu normaalisti".

Hersonin alueella räjähdys

Näytösvaalit järjestetään myös Venäjän miehittämillä Ukrainan alueella, ja Skadovskin kaupungissa Hersonin alueella sattui räjähdys äänestyspaikalla. Miehityshallinnon vaaliviranomaisten mukaan roskakoriin äänestyspaikan vieressä oli laitettu omatekoinen räjähde, joka räjähti mutta ei aiheuttanut henkilövahinkoja.

Äänestys Venäjän kolmipäiväisissä presidentinvaaleissa alkoi perjantaina. Kyse on poliittisesta näytelmästä, sillä Putinilla ei ole todellisia vastaehdokkaita ja käytännössä kaikki oppositiotoiminta Venäjällä on tukahdutettu.

Laajempia protesteja saattaa olla odotettavissa viimeisenä vaalipäivänä sunnuntaina. Helmikuussa vankeudessa kuollut oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi ehti kehottaa kansalaisia saapumaan tuolloin äänestyspaikoille puoliltapäivin äänestämään jotakuta muuta kuin Putinia.

Lue myös:

    Uusimmat