Heidi Hautala: Kansallakin on roolinsa Venäjän hyökkäyksessä Ukrainaan – silti osalla venäläisistä on yhä "silmät ja korvat"

Mikä on Venäjän kansan vastuu Ukrainan tapahtumista? 2:10
Videolla Hautala pohtii, mitkä seikat ovat Putinin hallinnon kansansuosion taustalla, ja mitä ilmiölle voi tehdä.

Europarlamentaarikko ja Euroopan parlamentin varapuhemies Heidi Hautalasta Putinin kansansuosio osoittaa, että myös Venäjän kansalla on roolinsa tapahtumissa Ukrainassa.

Vaikka kritiikki on kohdistunut erityisesti Venäjän valtiojohtoon, eivät venäläiset ole täysin osattomia tapahtumien kehitykseen. Hautala kritisoi esimerkiksi näkemystä, jonka mukaan Venäjän kansa ei tue Putinia aidosti.

– Kyllä kannatus aika todellista näyttää olevan, Hautala toteaa.

Hautala toisaalta muistuttaa, että vuosikymmenten propagandalla ja disinformaatiolla, vihan lietsonnalla ja kansalaisyhteiskunnan kriminalisoinnilla on merkittävä rooli siinä, millaisia kantoja kansalaisissa edustetaan.

Hän nostaa esimerkiksi sen, kuinka eräät venäläiset eivät usko Ukrainan tapahtumia, vaikka heidän ukrainalaiset sukulaisensa niistä heille kertovat.

Putinin kannatusluvut ovat huomattavia, eikä muutosta parempaan ole helposti nähtävissä. Hautala korostaa kuitenkin, että hän näkisi mielellään, että yhteyttä Venäjällä pidettäisiin yhä niihin, "joilla on silmät ja korvat".

Totuutta kertovia olisi hänen mukaansa syytä tukea, mutta työ on vaikeaa.

– Miten tiedotuspimennon läpi voisi murtautua, hän kysyy Viiden jälkeen -ohjelman erikoishaastattelussa.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Lue myös:

    Uusimmat