"Venäjä on valitettavasti ottanut opiksi virheistään" – nämä asiat Putinin armeija tekee nyt toisin

Venäjän painopiste on siirtynyt Ukrainan itäosiin – sotilasasiantuntija arvioi Mariupolin kaatuvan lähipäivinä 5:32
Venäjän painopiste on siirtynyt Ukrainan itäosiin – videolla sotatilannetta arvioi maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitoksen johtaja Petteri Kajanmaa.

Kiovan epäonnistuneen valtausyrityksen jälkeen Venäjä keskittyi viime viikolla paljolti ryhmittämään joukkojaan uudelleen.

Painopiste siirrettiin sekä puheissa että käytännössä Itä-Ukrainaan, jossa Venäjä nyt eri arvioiden mukaan hakee jonkin tasoista ratkaisua Luhanskin ja Donbassin suunnalla.

Venäjän uskotaan aloittavan suurhyökkäyksensä seuraavan vaiheen Iziumin kaupungista kohti Dniproa, toteavat yhdysvaltalaiset sotilaslähteet The New York Timesin mukaan.

Izium ja Dnipro sijaitsevat Ukrainan toiseksi suurimmasta kaupungista Harkovasta etelään. Niiden välinen etäisyys on reilut 200 kilometriä.

– Venäjä on valitettavasti ottanut opiksi kuuden viikon aikana tekemistään lukuisista virheistä. Tämä näkyy Donbassissa kohta käynnistyvän operaation valmisteluissa, sanoo Suomen entinen tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri evp. Pekka Toveri Twitterissä.

Ukrainan sodan ensimmäisen kuukauden aikana Venäjän armeija kärsi lukuisista ongelmista. Eri asiantuntijoiden mukaan Venäjän huolto köhi, eikä moraalissakaan ollut kehumista. Myös ukrainalaisten taistelutahto näytti tulleen Venäjälle yllätyksenä.

"Voimat keskitetään yhdelle alueelle"

Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa useasta eri suunnasta sellaisin joukoin, joiden ennen sotaa länsimaissa katsottiin olevan liian pienet Ukrainan valtaukseen. Toisin sanoen Venäjä epäonnistui painopisteiden luomisessa.

– Nyt voimat keskitetään yhdelle alueelle, jolloin saadaan tuli- ja joukkojen ylivoima ja voimia riittää selusta-alueiden suojaamiseen jos saavutetaan menestystä, Toveri sanoo.

– Lisäksi ilmavoimaa keskitetään tukemaan operaatiota. Koko Ukrainan sijasta yritetään vain kaakkoisosien valtaamista, Toveri jatkaa.

Selustan varmistaminen on köhinyt Venäjällä pahasti sodan aikana ja Ukraina on päässyt rokottamaan huoltoa.

Tilannetta on pahentanut Venäjän kannalta se, että sen joukot ovat monin paikoin liikkuneet lähinnä suuria teitä pitkin. Näin ollen laajoja alueita on jäänyt varmistamatta, jolloin Ukrainan joukoille on jäänyt reilusti toimintatilaa.

– Venäjä satsaa huoltoon muun muassa korjaamalla rautatieyhteyksiä, jolloin on paremmat edellytykset huoltaa pohjoisesta hyökkääviä joukkoja. Etelässä voidaan hyödyntää merikuljetuksia. Alueelle on ilmeisesti tuotu lisää huoltojoukkoja, Toveri toteaa.

Johto keskitetään

Pitkin sotaa eritoten Yhdysvalloissa on ihmetelty sitä, kuka tätä operaatiota Venäjän puolella oikein johtaa.  Johtopäätös onkin ollut, ettei venäläisjoukot ole suuressa mittakaavassa oikein kenenkään komennossa.

Sodassa on myös kaatunut useita venäläiskenraaleita. Toveri arvioi maaliskuussa, että tämä kertoo Venäjän epäonnistuneen operaatiossaan.

– Nämä kenraalit ovat joutuneet menemään etulinjaan johtamaan epäonnistuneita operaatioita tai heidät on käsketty sinne, että mene ja hoida tämä homma, Toveri kirjoitti maaliskuussa.

Viikonloppuna BBC kertoi lähteisiinsä vedoten, että Venäjän Ukrainassa olevien sotajoukkojen komentajaksi on nousemassa asevoimien Eteläisen piirin komentaja Aleksandr Dvornikov. Hän johti Venäjän asevoimien toimintaa Syyriassa vuosina 2015–2016.

– Johtaminen on keskitetty ilmeisesti yhdelle sotilaspiirille, jolloin joukkojen johtaminen ja meri- ja ilmavoimien tuen koordinointi paranee. Pohjoisesta on tuotu lisäjoukkoja muttei johtoportaita, jolloin saadaan toimivammat kokoonapanot ilman turhia väliportaita, Toveri kertoo.

"Ukraina tarvitsee lisää aseistusta"

Minkälaista menestystä Venäjä sitten Itä-Ukrainasta hakee? Jonkinlainen konsensus vallitsee siitä, että Kremlin tavoitteena on luoda maayhteys Donetskista vuonna 2014 miehitettyyn Krimin niemimaahan. Tuolla välillä sijaitsevat muun muassa Mariupolin ja Melitopolin kaupungit.

– Täytyy toivoa että Ukraina kykenee myös keskittämään voimaa alueelle ja pystyy välttämään kulutussodan tuliylivoiman omaavia venäläisiä vastaan, Toveri sanoo.

– Ukraina tarvitsee lähiviikkoina lisää ja suorituskykyisempää aseistusta ja tukea joukkojensa taistelukyvyn säilyttämiseen, Toveri jatkaa.

Tyhjiä viinapulloja, tuhoutuneita tankkeja ja armeijan lomakkeita – ukrainalaissotilaat esittelivät hylättyä venäläistukikohtaa Harkovan lähellä.

Tyhjiä viinapulloja, tuhoutuneita tankkeja ja armeijan lomakkeita – ukrainalaissotilaat esittelivät hylättyä venäläistukikohtaa Harkovan lähellä 4:31
Tyhjiä viinapulloja, tuhoutuneita tankkeja ja armeijan lomakkeita – ukrainalaissotilaat esittelivät hylättyä venäläistukikohtaa Harkovan lähellä.

Lue myös:

    Uusimmat