Venäjä vuonna 2014: Hymähtelyä pakotteille ja pommikoneet ilmassa

Venäjän kulunutta vuotta voitaneen kutsua Vladimir Putinin kovan politiikan vuodeksi. Sitä väritti etenkin Ukrainan kriisi, joka ajoi osaltaan maan talouden syvään kurimukseen. Loppuvuodesta rupla lähti alamäkeen.

Venäjän presidentti Vladimir Putin junaili alkuvuoden aikana Krimin niemimaan liittämisen Venäjään. Krimin episodin myötä Venäjä-mielipiteet jakautuivat pahoin niin Ukrainassa kuin maailmallakin. Venäjän tukemat kapinallisjoukot ovat taistelleet Ukrainan joukkoja vastaan Itä-Ukrainassa pitkin vuotta. Länsimaat ovat puolestaan yrittäneet saada Putinin johtamaa Venäjään aisoihin.

Rumin esimerkki separatistien taistelussa Ukrainaa vastaan oli malesialaisen matkustajakoneen alas ampuminen Ukrainan ilmatilassa heinäkuussa. Turmassa kuoli lähes 300 ihmistä. Osapuolet syyttelivät koneen alas ampumisesta toisiaan; Ukraina syytti välittömästi venäläismielisiä separatisteja teosta. Separatistit ovat kiistäneet teon ja ovat syyttäneet Ukrainan hallituksen joukkoja. Myös Venäjä on syyttänyt Ukrainan hallituksen olevan vastuussa tuhosta. Turman tutkimukset ovat yhä kesken.

Hymähtelyä pakotteille

Jo alkuvuodesta Yhdysvallat asetti venäläispankeille pakotteita, joille presidentti Putin vain hymähteli. Presidentti muun muassa lupasi avata tilin listalle joutuneessa Rossija-pankissa.

Putinilla riitti huumorintajua myös listalle joutuneille henkilöille.

– Tarvinnee pysyä pois heidän seurastaan, hehän voivat pettää meidät, presidentti naureskeli tuolloin.

Sukellusvenejahtia Ruotsin vesillä

Syksyllä Ruotsin aluevesillä käytiin mittava operaatio "vedenalaisen kohteen" löytämiseksi. Monien mieleen tulvahtivat muistikuvat yli 30 vuoden takaa. Tuolloin venäläinen sukellusvene ajoi karille Karlskronan saaristossa. Tapauksesta syntyi tuolloin mittava kansainvälinen kohu ja Venäjä joutui pyytämään anteeksi Ruotsilta.

Tämän vuoden lokakuussa Ruotsin vesillä kuohui taas, kun maan puolustus- ja merivoimat etsivät veden alta tuntematonta alusta.

Yleisesti sen ounasteltiin olevan venäläinen sukellusvene. Venäjä kiisti olevansa millään tavoin osallinen asiaan. Toisaalta mitään sukellusvenettä ei koskaan löytynyt, vaikka marraskuussa ruotsalaisviranomaiset julkistivat todistekuvia vedenalaisista vanoista. Heidän mukaansa vanat ilmaisivat kiistatta sukellusveneen vierailun ruotsalaisvesillä.

Pommikoneet ilmassa maan rajalla

Venäjä näytti ottavan myös aiempaa aktiivisemman roolin sotilaallisessa toiminnassa maan rajoilla. Venäjän lentokoneet ovat rikkoneen eri valtioiden ilmatilaa pitkin syksyä. Joulukuun alkupuolella Ilmavoimat ovat rekisteröineet Suomen rajan tuntumassa enemmän lentotoimintaa kuin aikoihin. Ilmavoimia huolestutti etenkin se, että venäläiskoneiden joukossa oli myös suuria pommikoneita

Talous sukeltaa - Putin ei peräänny

Huonosta taloustilanteesta huolimatta Putinin linjassa ei näy muutoksia. Putin on vannonut Venäjän puolustavan omaa ja liittolaistensa turvallisuutta.

Uhoamiselle on kuitenkin sijaa yhä vähemmän. Öljytulojen ja Kiinan-kaupan hyytyminen ovat saaneet maan talouden syöksykierteeseen ja ruplan arvo on pohjalukemissa. Parannusta tilanteeseen ei ole näkyvissä, ennen kuin maailmantalous kääntyy nousuun ja öljykauppa vauhdittuu.

Rupla syöksyi - Putin puhui

Rupla romahti joulukuussa. Ruplan romahdusta pelästyneet venäläiset tungeksivat kaupoissa pelätessään hintojen nousua ja säästöjensä sulamista.

Putin piti lehdistölle maratonpuheen 18.12. Hän puolusti maataan värikkäin sanakääntein.

– Karhua yritetään metsästää asein sen sijaan että houkuteltaisiin hunajalla.

Asiantuntijat arvioivat puheen noudatelleen pitkälti odotettua kaavaa. Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola kommentoi MTV:n Huomenta Suomessa, että Putinin puhe sai liikaa huomiota. Aaltolan mukaan puhe ei antanut merkittävää tietoa Ukrainan konfliktin kehittymisestä.

– Putin halusi jättää monet vaihtoehdot auki. Tässä kuunneltiin ehkä liikaakin Putinin puhetta. Pitäisi ennemmin katsoa, mitä Ukrainassa tapahtuu.

Ruplan kurssi heikkeni heti puheen jälkeen.

Lue myös:

    Uusimmat