Venäjä vaatii, että "likaisen pommin" käyttöä käsitellään YK:ssa – tästä pommiväitteissä on kyse

Ukrainan sodan taistelutilanteen uusimmat käänteet 6:37
Katso videolta Ukrainan sodan taistelutilanteen uusimmat käänteet

Venäjä pitäytyy kannassaan: maan mukaan Ukraina valmistelee "likaisen pommin" käyttöä, vaikka väitteet pommin käytöstä on laajalti kiistetty. 

Venäjä on viime päivinä toistuvasti väittänyt, että Ukraina saattaa suunnitella hyökkäystä niin sanotun likaisen pommin avulla.

Vaikka väitteet on tyrmätty laajasti, Venäjä ei luovuta, vaan pysyy kannassaan. Nyt Venäjä on vienyt asian YK:n turvallisuusneuvoston käsiteltäväksi. 

Reutersin mukaan Venäjä lähetti YK:lle kirjeen Ukrainan ”likaisen pommin” valmistelusta myöhään maanantaina. 

Venäjä haluaa, että asiaa käsiteltäisiin tänään turvallisuusneuvostossa.

– Pidämme Ukrainan hallinnon likaisen pommin käyttöä ydinterrorismina, Venäjän YK:n suurlähettiläs Vassily Nebenzia totesi kirjeessä, joka oli osoitettu pääsihteeri Antonio Guterresille

IAEA lähettää tarkkailijoita Ukrainaan

Likainen pommi on räjähde, jossa tavanomainen räjähdysaine levittää radioaktiivista ainetta ympäristöön.

Venäjän puolustusministeriön mukaan maa on valmistautunut siihen, että Ukraina käyttäisi ympäristöä radioaktiivisella aineella saastuttavaa pommia. 

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA on puolestaan kertonut lähettävänsä lähipäivinä tarkkailijoita kahteen ukrainalaiseen ydinmateriaalia käsittelevään laitokseen.

IAEA kertoo tiedotteessaan, että kyseisissä kohteissa on käynyt järjestön tarkastajia tasaisin väliajoin.

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba kertoi maanantaina Twitterissä kutsuneensa IAEA:n tarkkailijat kohteisiin, joissa Venäjä on väittänyt Ukrainan valmistelevan niin kutsuttua likaista pommia.

Venäjän väitteet tyrmätty laajalti

Puheet likaisen pommin käytöstä nousivat uutisotsikoihin, kun Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu sanoi asiasta sunnuntaina puhelinkeskusteluissaan neljän Nato-maan puolustusministerin kanssa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on kiistänyt Venäjän väitteet jyrkästi ja sanonut, että väitteet kertovat pikemminkin siitä, että Venäjä itse valmistelee pommin käyttöä.

Venäjän toistuvat väitteet ovatkin herättäneet pelon siitä, että Venäjä voisi itse käyttää kemiallista tai biologista asetta ja syyttää siitä Ukrainaa.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Ukrainan rintamapäivitys – studiossa puolustusvoimain ex-komentaja 10:19
Ukrainan rintamapäivitys – studiossa puolustusvoimain ex-komentaja

Yhdysvaltalainen sotilasviranomaislähde kertoi maanantaina, että näkyvissä ei ole viitteitä siitä, että Venäjä olisi päättänyt käyttää tällaisia aseita Ukrainassa.

– Ukrainalaiset eivät ole rakentamassa likaista pommia, eikä meillä ole viitteitä siitä, että venäläiset olisivat päättäneet käyttää ydinaseita, kemiallisia aseita tai biologisia aseita, nimettömänä pysynyt sotilasvirkailija kertoi toimittajille.

Yhdysvaltain puolustusministeriön tiedottaja John Kirby niin ikään vakuuttaa, että Venäjä ei ole Yhdysvaltain tietojen mukaan valmistautumassa ydinaseiden käyttöön. 

Lisäksi Yhdysvallat on Reutersin mukaan varoittanut Venäjää kemiallisten tai biologisten aseiden käytön ”vakavista seurauksista”. 

– Venäjälle tulisi olemaan seurauksia riippumatta siitä, käyttäisikö se likaista pommia vai ydinpommia, Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Ned Price toteaa. 

Ukraina-erikoislähetys: MPKK:n Antti Paronen vastaa lukijoiden kysymyksiin Venäjän hyökkäyssodasta 36:05
Katso Ukraina-erikoislähetys: MPKK:n Antti Paronen vastaa lukijoiden kysymyksiin Venäjän hyökkäyssodasta

Lue myös:

    Uusimmat