Ukrainan asevoimien ylipäällikkö kertoo avustajansa kuolleen syntymäpäivälahjan sisällä olleen räjähteen vuoksi – MTV seurasi Ukrainan sotaa

Ukrainalaiset kehittivät edistyksellisen Shark-dronen – tällaisia ominaisuuksia sillä on 2:07
Ukrainalaiset kehittivät edistyksellisen Shark-dronen – tällaisia ominaisuuksia sillä on

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa maanataina 6. marraskuuta 2023. 

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Venäjä rakentaa rautatieyhteyttä Krimiltä Venäjälle

  • Brittitiedustelu: Venäjän etulinjan sotilaat surkeissa olosuhteissa

  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.20: Ukrainan asevoimien ylipäällikkö kertoo avustajansa kuolleen syntymäpäivälahjan sisällä olleen räjähteen vuoksi

Ukrainan asevoimien ylipäällikkö Valerii Zaluzhnyi on vahvistanut avustajansa Hennadii Tšastiakovin kuoleman traagisissa olosuhteissa.

Asiasta kertoi Zaluzhnyi Telegramissa. Hänen mukaansa Tšastiakov oli avannut syntymäpäivälahjansa, jonka sisällä oli räjähde.

– Sanoinkuvaamaton tuska ja raskas menetys Ukrainan asevoimille ja minulle henkilökohtaisesti. Apulaiseni ja läheinen ystäväni majuri Hennadii Tšastjakov kuoli tänään traagisissa olosuhteissa omilla syntymäpäivällään. Yhdessä lahjassa aktivoitui tuntematon räjähde. Hennadiista jäivät henkiin hänen vaimonsa ja neljä lasta. Syvimmät osanottoni perheelle,  Zaluzhnyi sanoo.

Hän lisäsi, että Tšastjakovin kuoleman syyt ja olosuhteet selvitetään esitutkinnan aikana.

22.15: Zelenskyi: Ukraina tuhosi venäläisen ohjuskorvetin telakalle Krimillä

Ukraina tuhosi lauantaisessa iskussaan Kertshin telakalle ohjuskorvetti Askoldin, sanoo presidentti Volodymyr Zelenskyi. Ukraina väitti viikonloppuna ampuneensa ohjuksia laivatelakalle Venäjän itseensä liittämällä Krimin niemimaalla ja vaurioittaneensa yhtä laivaa.

Myös Venäjän puolustusministeriö kertoi valtiollisen median mukaan Ukrainan tehneen lauantaina ohjusiskun Kertshin kaupungissa sijaitsevalle telakalle. (STT)

21.18: Zelenskyi: Vastuutonta puhua vaalien järjestämisestä nyt

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi maanantaina, että on vastuutonta puhua vaalien järjestämisestä Ukrainassa nyt, kun maa on sodassa.

– Me kaikki ymmärrämme, että nyt sota-aikana haasteiden keskellä on täysin vastuutonta käsitellä vaaleihin liittyviä aiheita näin kevytmielisesti, Zelenskyi sanoi iltaisessa videopuheessaan. (Reuters)

18.35: Ukraina odottaa EU-jäsenyyden etenemistä

Ukraina odottaa, että Euroopan unioni arvioi "myönteisesti" sen edistymistä kohti mahdollista EU-jäsenyyttä tällä viikolla annettavassa raportissa. Näin arvioi hallituksen ministeri maanantaina ja lisäsi, että Kiova on toteuttanut kaikki siltä vaaditut uudistukset.

Varapääministeri Olha Stefanishyna puhui Reutersin haastattelussa ennen kuin EU:n toimeenpaneva komissio julkaisee raportin keskiviikkona. Kiova toivoo, että siinä suositellaan EU-johtajien päättävän joulukuussa aloittaa viralliset liittymisneuvottelut Ukrainan kanssa.

– Sanoisin, että arvio olisi varmasti myönteinen, koska olemme olleet jatkuvasti yhteydessä Euroopan komissioon, keskustelleet vaiheista ja neuvotelleet vaiheista, jotka olemme onnistuneet toteuttamaan", Stefanishyna sanoi.

Komissio totesi kesäkuussa, että Ukraina oli täyttänyt kaksi EU:n asettamista seitsemästä ehdosta jäsenyysneuvottelujen aloittamiselle.

– Uskon, että arviointia varten kaikki sovitut seitsemän vaihetta on pantu täytäntöön ja tehty, Stefanishyna sanoi.

Jäsenyysneuvottelut kestävät vuosia, sillä ehdokasmaiden on täytettävä laajat oikeudelliset ja taloudelliset kriteerit ennen liittymistä. EU ei Reutersin mukaan myöskään halua ottaa jäseneksi maata, joka on sodassa. (Reuters)

17.53: Venäjä iski tuhoisasti Ukrainan palkitsemistilaisuuteen

19 ukrainalaisen prikaatin sotilasta kuoli Venäjän tehtyä ohjusiskun palkitsemistilaisuuteen.

Palkitsemistilaisuus pidettiin Zaporizhzhjan alueella lähellä etulinjaa perjantaina. 

– Parhaat taistelijamme kuolivat, 128:s vuoristohyökkäysprikaati sanoo BBC:n mukaan

10.36: Venäjä on jatkanut ohjus- ja lennokkihyökkäyksiään Ukrainaan

Venäjä hyökkäsi jälleen viime yönä Ukrainaan ohjuksilla ja lennokeilla, Ukraina kertoo. Maan armeijan mukaan ilmatorjunta pudotti yhteensä 16 ilma-alusta.

Iskuja tehtiin muun muassa Odessan satamakaupunkiin maan eteläosassa. Ukrainan viranomaisten mukaan ainakin kahdeksan ihmistä haavoittui eri puolilla Etelä-Ukrainaa.

Venäjän uskotaan kiihdyttävän iskujaan Ukrainan energiainfrastruktuuria vastaan talven lähestyessä.

(STT)

9.32: RIA Novosti: Venäjä rakentaa rautatieyhteyttä Krimiltä Venäjälle

Venäjä rakentaa parhaillaan rautatieyhteyttä miehittämältään Krimiltä Venäjän Donin Rostoviin, kertoi Venäjän valtiollinen uutistoimisto RIA Novosti maanantaina. Asiasta kirjoittaa ukrainalaislehti The Kyiv Independent.

Venäjän hallussa olevien Zaporizhzhjan alueiden edustaja kertoo, että rautatie tulee kulkemaan Donin Rostoviin Melitopolin läheltä, Berdianskin ja Mariupolin kautta.

Melitopolin maanpaossa oleva pormestarin neuvonantaja Petro Andriushtshenko sanoi syyskuussa, että Venäjä on aloittanut rautatieyhteyksien rakentamisen Donetskin alueen miehitettyihin kaupunkeihin vähentääkseen riippuvuuttaan Krimin sillasta.

18 kilometriä pitkä silta yhdistää Venäjän laittomasti itseensä liittämän Krimin niemimaan ja Manner-Venäjän.

Ukraina on sanonut aikovansa valloittaa Krimin niemimaan takaisin Venäjältä. Strategisesti tärkeä silta on ollut usein Ukrainan iskujen kohteena.

5.55: Räjähdys sytytti Venäjän ammusvaraston tuleen Donetskin alueella

Räjähdys sytytti Venäjän ammusvaraston tuleen Venäjän miehittämällä Donetskin alueella, kirjoittaa Mariupolin maanpaossa olevan pormestarin neuvonantaja Petro Andriushchenko Telegramissa ukrainalaislehti The Kyiv Independentin mukaan.

Ammusvarasto sijaitsee Sedovon rannikkokylässä alle 10 kilometrin päässä Venäjän rajalta.

Andriushchenko arveli ammusvaraston räjähtelevän aamuun asti.

Räjähdyksen syytä ei ole vahvistettu.

Sunnuntai 5. marraskuuta

21.39: Brittitiedustelu: Venäjän etulinjan sotilaat surkeissa olosuhteissa – "märkinä päästä varpaisiin""

Brittitiedustelun tuoreimman raportin mukaan venäläissotilaat taistelevat etulinjassa surkeissa olosuhteissa. 

Raportin mukaan sotilaat kertovat olleensa jo useamman viikon ”märkinä päästä varpaisiin” etulinjassa. Erään sotilaan mukaan he eivät voineet edes ”keittää kuppia teetä”, sillä tuli olisi paljastanut olinpaikan. Myös ruoka oli sotilaiden mukaan yksitoikkoista. Sotilaat kertoivat kokemuksistaan Ogakov-kokouksessa Moskovassa.

Brittitiedustelu muistuttaa, että sotilaiden olosuhteet etulinjassa ovat haastavia mille tahansa armeijalle. Kuitenkin brittitiedustelun mukaan Venäjän etulinjan olosuhteita selittänee myös huono kenttähuolto. Kenttähuollon surkea taso johtunee taas raportin mukaan komentajien motivaation puutteesta sekä logistisista vaikeuksista.

19.11: Zelenskyi kutsui Donald Trumpin Ukrainaan

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on kutsunut Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin Ukrainaan. Zelenskyi kertoi asiasta amerikkalaisen televisiokanavan NBC:n "Meet the Press" -ohjelmassa

Trump sanoi maaliskuussa voivansa ratkaista Ukrainan sodan yhdessä päivässä, jos hänet valittaisiin uudelleen. Hän totesi lisäksi, että neuvotteluprosessi olisi "hyvin helppo".

– Trump on sanonut pystyvänsä lopettamaan sodan noin 24 tunnissa. Mitä voin siihen sanoa? En muuta, kuin että hän on erittäin tervetullut Urainaan, Zelenskyi totesi.

Zelenskyin mukaan hän tarvitsisi 24 tunnin sijaan vain 24 minuuttia selittääkseen Trumpille, ettei tämä voi lopettaa sotaa niin helposti kuin luulee.

Zelensky lisäsi, että rauhasta ei voi neuvotella Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa, vaikka Trump yrittäisi.

– Jos Trump ei ole valmis luovuttamaan aluettamme tälle kauhealle miehelle, Putinille, jos hän ei ole valmis luovuttamaan itsenäisyyttämme, hän ei voi onnistua siinä.

Lisää sunnuntain sotatapahtumia löydät täältä.

Lue myös:

    Uusimmat