Venäjä on ostanut Suomelta lääkehappea – syynä maan rajusti pahentunut koronatilanne

Pietarissa öykkäröineet kisaturistit menivät myös Tarja Halosen tunteisiin – presidentti ei ole nähnyt tyttärentytärtä 2 vuoteen koronan takia 2:45
Pietarissa öykkäröineet kisaturistit menivät myös Tarja Halosen tunteisiin – presidentti ei ole nähnyt tyttärentytärtä 2 vuoteen koronan takia

Suomi on myynyt Venäjälle koronapotilaiden hoidossa käytettävää lääkehappea, kertoo uutistoimisto Tass. Venäjä suunnittelee myös lisähappierien ostamista.

Syy Venäjän happiostoihin on yksinkertaisesti se, että pahentuneen koronatilanteen myötä Venäjän omat lääkehappivarastot ovat loppu. Asiasta kertoo teollisuus- ja kauppaministeri Denis Manturov.

– Meidän on täytynyt käyttää aivan kaikki varastomme. Neljä lääkehapen päätuottajaa toimivat täydellä teholla, Manturov sanoo.

Ministerin mukaan neljä Venäjän suurinta tuottajaa pystyvät valmistamaan noin 1 500 tonnia happea per päivä, joka on noin 75 prosenttia kaikesta maan tuottamasta lääkehapesta.

Suomesta happea on ostettu 20 tonnin erissä, jotka on kuljetettu Manturovin mukaan Venäjän läntisiin ja luoteisiin osiin.

– Neuvottelemme parhaillaan 240 tonnin kuukausittaisista toimituksista, Manturov lisää.

Suomi ei ole ainoa maa, jolta Venäjä lääkehappea hamuaa. Maa osti äskettäin esimerkiksi Kazakstanista 100 tonnia ja on ehkä käynnistämässä neuvotteluja Kiinan kanssa.

Venäjän koronatilanne on vaikeutunut merkittävästi. Vielä kesäkuun ensimmäisellä viikolla maassa todettiin noin 9000 tartuntaa per päivä. Viimeisen seitsemän päivän aikana tartuntoja on todettu keskimäärin yli 24 000 päivää kohden.

Myös päivittäisten koronakuolemien määrä Venäjällä on käytännössä kaksinkertaistunut kesäkuun alun luvuista. Eilen Venäjällä rekisteröitiin 780 koronaviruksen aiheuttamasta taudista johtuvaa kuolemaa.

Venäjällä on ollut vaikeuksia rokotekattavuuden kasvattamisen kanssa. Viimeisten viikkojen aikana rokotustahti on kuitenkin hieman nopeutunut. Eiliseen mennessä vähintään yhden rokotteen oli ottanut 21,2 prosenttia venäläisistä ja molemmat tarvittavat piikit 13,7 prosenttia.

Suomen ja Venäjän lääkehappikaupoista uutisoi aiemmin Ilta-Sanomat.

Sputnik-rokote vaikeuttaa matkantekoa Venäjältä Eurooppaan – kaksoiskansalainen Jan, 51, kertoo, mistä on kyse 4:41
Sputnik-rokote vaikeuttaa matkantekoa Venäjältä Eurooppaan – kaksoiskansalainen Jan, 51, kertoo, mistä on kyse.

Lue myös:

    Uusimmat