"Putin-kuiskaajaksi" kuvailtu presidentti Niinistö Bloombergille: Valmius on puhua Putinin kanssa, jos siitä olisi hyötyä

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoo Yhdysvaltojen valtiovierailun sisällöstä 18:34
Presidentti Niinistö piti eilen lehdistötilaisuuden Yhdysvalloissa.

Yhdysvalloissa vieraileva presidentti Sauli Niinistö on antanut haastattelun uutistoimisto Bloombergille, joka kuvailee Niinistöä Suomen ja Ruotsin Nato-hakemusten "arkkitehdiksi" sekä "Putin-kuiskaajaksi".

Niinistö kertoi haastattelussa asiaa kysyneelle toimittajalle, että hän ei juuri nyt näe syytä tavata Venäjän presidentti Vladimir Putinia.

– Olen sanonut, että olen täysin valmis puhumaan hänen kanssaan, jos siitä on jotain hyötyä, mutta tällä hetkellä emme ole löytäneet sellaista, Niinistö sanoi.

Niinistö sanoi käännekohdan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyysajatuksille olleen joulukuun 2021, kun Venäjä vaati Natoa pysäyttämään laajentumisensa ja vetämään joukkojansa Itä-Euroopasta, osoittaen haluavansa maat omaan vaikutuspiiriinsä.

– Se oli käännekohta, koska olimme aina ajatelleet ja sanoneet haluavamme omasta tahdostamme pysyä sotilaallisesti liittoutumattomana, mutta kuka sitä uskoisi sen jälkeen, kun Putin sanoi, ettemme saa liittyä (Natoon), Niinistö sanoi.

– Kun hän sanoi vaativansa, että Nato ei laajentuisi enää, se tarkoitti käytännössä sitä, että hän halusi Nato-vapaan alueen Venäjän edustalla, Niinistö sanoi.

Tapasi yllättäen Bidenin lyhyellä varoitusajalla

Washingtonissa Niinistö tapasi eilen Valkoisessa talossa Yhdysvaltain-virkaveljensä Joe Bidenin. Yhdysvaltain presidentin tapaaminen ei ollut alun perin matkaohjelmassa, mutta vierailu Valkoiseen taloon järjestyi lyhyellä varoitusajalla.

Presidentit keskustelivat muun muassa Suomen Nato-jäsenyydestä sekä Ukrainan tilanteesta.

– Tein selväksi tukeni Suomen ja Ruotsin pikaiselle liittymiselle Natoon, ja presidentti Niinistö ja minä keskustelimme siitä, että olemme edelleen sitoutuneita tukemaan Ukrainaa, Biden kommentoi tapaamista Twitterissä.

Lue myös:

    Uusimmat