Venäjä maksukyvytön, jos se maksaa lainansa ruplilla – näin historiallinen taloussupistus iskee: "Kukaan venäläinen ei saa lainaa pitkään aikaan"

Voiko Venäjä menettää maksukykynsä ja mitä se tarkoittaisi? 7:51
Suomen Pankin vanhempi neuvonantaja Laura Solanko arvioi Venäjän taloudellista tulevaisuutta.

Venäjän pitäisi maksaa tänään 117 miljoonan dollarin edestä korkoja kahdesta dollarilainasta.

Venäjän valtiovarainministeri Anton Siluanovin mukaan Venäjä on valmis maksamaan velkansa ruplissa Venäjän keskuspankin määrittämän virallisen kurssin mukaisesti, jos valuuttamaksu ei onnistu.

Tämä johtuu siitä, että Venäjä ei sitä vastaan asetettujen talouspakotteiden vuoksi voi hoitaa maksua dollareissa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Venäjän ulkomaanvaluutoissa olevia valuuttavarantoja on jäädytettynä 300 miljardin dollarin arvosta.

Sijoituspankki JP Morganin analyytikot arvioivat, etteivät Yhdysvaltojen pakotteet estä Venäjää hoitamasta velkojaan.

Yhdysvaltojen valtiovarainministeriön mukaan venäläisiä joukkovelkakirjoja koskevat korkomaksut amerikkalaisille toimijoille ovat sallittuja 25. toukokuuta asti. Sen jälkeen maksujen vastaanottamiselle pitää saada erillinen lupa.

Suomen Pankin vanhempi neuvonantaja Laura Solanko sanoo, että lainojen korot täytyy maksaa siinä valuutassa, mihin ne on sopimuksessa sidottu – tässä tapauksessa dollareissa – muutoin se on sopimusrikkomus.

Solanko ei tosin olisi yllättynyt, jos Venäjä tosiaan maksaisi korot ruplissa.

– Monet asiat, jotka kolme viikkoa sitten tuntuivat täysin mahdottomilta, ovat nyt täysin totta, Solanko sanoo.

Sopimusrikkomus tarkoittaisi sitä, että Venäjä ajautuu maksukyvyttömyyteen. Bloombergin lähteiden mukaan Venäjän aikeet käyttää ruplia korkojen maksuun enteilee siitä, että maksukyvyttömyys on jo totta.

Siluanov syytti länsimaita Venäjän ajamisesta kohti keinotekoista maksukyvyttömyyttä.

Maksukyvyttömyys tarkoittaa käytännössä sitä, että valtio menettää mahdollisuutensa hankkia lainoja kansainvälisiltä rahoitusmarkkinoilta.

Solangon mielestä Venäjän tapauksessa voi olla ennemminkin kyse maksuhaluttomuudesta kuin maksukyvyttömyydestä.

Menetetty maine ei palaudu vuosiin

Solangon mukaan kukaan venäläinen ei saa pitkään aikaan lainaa kansainvälisiltä markkinoilta, jos Venäjä jättää hoitamatta ulkomaiset maksuvelvoitteensa.

Solanko arvioi myös, että Venäjän talous tulee supistumaan rajusti tänä vuonna.

– Hyvin mahdollista, että tänä vuonna näemme Venäjän talouden supistuvan enemmän kuin koskaan aikaisemmin itsenäisen Venäjän historian aikana.

Vertailukohtia samankaltaiseen taloudelliseen ahdinkoon löytyy 1990-luvun alusta sekä vuodelta 1998, jolloin Venäjä ajautui viimeksi maksukyvyttömäksi.

Venäjän tilannetta vaikeuttaa se, että pakotteiden alettua rupla on menettänyt kolmanneksen arvostaan suhteessa dollariin.

Bloombergin mukaan Venäjällä ja sen valtionyhtiöillä on pian erääntyviä velkoja kaikkiaan 150 miljardin dollarin arvosta.

Voiko maksukyvyttömyys lopettaa Venäjän sotatoimet Ukrainassa – katso arvio jutun alussa olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat