Venäjä kertoo Transnistriasta tarinaa, jossa pelotellaan Naton, Ukrainan ja Romanian hyökkäyksellä: "Massiivisia sortotoimia"

Tältä näyttävät iskut Moldovaan kuuluvassa Transnistriassa 1:12
Tällaista jälkeä iskut Moldovan puolelle ovat tehneet.

Transnistriassa tapahtui maanantaina tyhjillään olevaan hallintorakennukseen kohdistunut kranaatinheitinisku. Kranaatinheitin tunnistettiin myöhemmin venäläisvalmisteiseksi RPG-27 Tavolga -panssarintorjunta-aseeksi, Bne Intellinews kertoo.

Kohteena ollut Transnistrian turvallisuusministeriön rakennus vaurioitui, mutta uhreja ei koitunut.

Iskun jälkeen venäläismedioissa julkaistiin väitteitä, että Nato-jäsenmaa Romania on kaavaillut hyökkäystä Moldovaan ja sortaa avoimesti Transnistrian venäjänkielistä väestöä. Transnistrian separatistien virallinen uutiskanava Novosti PMR sen sijaan on uutisoinut tapauksesta vain lyhyesti ja ykskantaan.

Moldovan viranomaiset totesivat, että iskun tavoitteena on kohottaa jännitteitä alueella.

– Tapauksen tavoitteena on luoda tekosyitä turvallisuustilanteen kiristämiseksi Transnistrian alueella, joka ei ole perustuslaillisten viranomaisten hallinnassa, Moldovan jälleenyhdistymispolitiikan virasto kommentoi.

Moldovan presidentti Maia Sandu kutsui tiistaina koolle maan turvallisuusneuvoston Transnistrian tapahtumien vuoksi.

Venäjän tarinassa Nato, Ukraina ja Romania

Bne Intellinews arvioi, että tämä kohtalaisen vähäpätöinen isku toimii perustana venäläisille suunnatulle propagandalle. Moldovaa tai Romaniaa syyllistävä kertomus tuskin uppoaa paikallisiin, mutta se voi mennä läpi venäläisyleisölle, joka voi alkaa tukea aggressiivisia toimia Moldovaa kohtaan.

Venäjän valtion propagandatorvi Pravda julisti maanantaina illalla korkealentoista tarinaa tapauksesta.

– Romania aikoo Naton tuella ja Ukrainan armeijan kanssa vallata Transnistrian ja toteuttaa massiivisia poliittisia sortotoimia kaikkia Venäjän tukijoita kohtaan, sanoi politologi Sergei Markov.

Perjantaina venäläinen kenraalimajuri Rustam Minnekaev kertoi Venäjän tavoittelevan Etelä-Ukrainan miehittämistä, mikä tarjoaisi suoran pääsyn Transnistriaan. Myös Minnekaev esitti väitteen venäjänkielisen väestön sorrosta alueella.

Tiistaina Venäjän valtion medioissa kerrottiin tuntemattomien henkilöiden tehneen Transnistriassa pommi-iskun radiokeskukseen. Iskussa tuhoutui kaksi suurta radiomastoa, joilla on lähetetty venäläisiä ohjelmia.

Lue myös:

    Uusimmat