Venäjä julkaisi oman "Wikipedian" – varsinainen Wikipedia aiotaan sulkea

Wikipedia-sivusto avattiin virallisesti 15. tammikuuta 2011. Nyt 13 vuotta myöhemmin, samana päivänä, Venäjä avasi oman version Ruwikin.

Keskustelut Wikipedian estämisestä Venäjällä olivat vilkkaita viime keväänä.

Venäjän presidentin kansalaisyhteiskunnan ja ihmisoikeuksien kehittämisen neuvoston puheenjohtaja Valeri Fadejev ehdotti Wikipedian kotimaisen analogin luomista mahdollisimman nopeasti varsinaisen Wikipedian sulkemiseksi.

Interfaxin mukaan Fadejev mainitsee, että Wikipediassa on paljon vääristymiä politiikan ja historian suhteen.

– Meidän on luotava vaihtoehto mahdollisimman pian ja suljettava Wikipedia. En vaadi sen sulkemista huomenna, mutta tietysti meidän on suljettava Wikipedia, koska se on ideologinen, politisoitu tuote, kertoi Fadejev Interfaxille.

Moskovan tuomioistuin on myös toistuvasti määrännyt sakkoja Wikimedia Foundation Inc:lle. siitä, että epätarkkoja tietoja Ukrainan tapahtumista ei poistettu Wikipediasta.

Kesällä 2023 Ruwiki aloitti toimintansa testitilassa ja 15. tammikuuta 2024 Internet-tietosanakirja avautui virallisesti.

Hankkeen tekijöiden mukaan päätavoitteena on tarjota kaikille venäläisille yhtäläiset mahdollisuudet luomalla foorumi, jossa jokainen voi jakaa tietoa ja saada tietoa äidinkielellään.

Tällä hetkellä sivustolla on osiot saatavilla kahdellatoista kielellä, kuten venäjä, baškiiri, sakha, tatari ja muut.

Ruwikin luojat korostavat tärkeimpinä arvoinaan tiedon mukavuutta, avoimuutta, neutraalisuutta ja luotettavuutta.

Wikipedian tulevaisuus Venäjällä on edelleen epäselvä. Aika näyttää, onko se estetty vai kilpaillaanko venäläisen Ruwikin analogin kanssa.

Korjaus jutun alussa 16. tammikuuta kello 8.06: Vuodesta 2011 on 13 vuotta, ei 23.

Lue myös:

    Uusimmat