Stoltenberg: Putin teki virheen aliarvioidessaan Ukrainaa ja Natoa – MTV seurasi sotaa

Ukraina iski voimalla Venäjän asemiin Bahmutissa – Pako tallentui kameraan 1:53
Ukraina iski voimalla Venäjän asemiin Bahmutissa – Pako tallentui kameraan.

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa torstaina 1.6.2023.

  • Venäjä iski torstaina ohjuksin Kiovaan, kolme kuollut
  • Yhdysvallat antaa Ukrainalle lisää tukea ilmapuolustukseen
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.14: Stoltenberg: Putin teki virheen aliarvioidessaan Ukrainaa ja Natoa

Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin mukaan Nato jatkaa Ukrainan tukemista varmistaakseen, ettei historia toista itseään sodan päätyttyä.

– Olemme kaikki samaa mieltä siitä, että sodan keskellä Ukrainasta ei voi tulla Naton täysjäsenen, mutta meidän on valmistauduttava siihen, mitä tapahtuu, kun sota loppuu, koska silloin meidän on varmistettava, ettei historia toista itseään.

Stoltenbergin mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin teki virheen aliarvioidessaan Ukrainaa ja Natoa.

– On suuri tragedia ukrainalaisille, jos presidentti Putin voittaa, mutta se on myös vaarallista meille, koska viestimme hänelle ja kaikille vaihtoehtoisille johtajille, myös Pekingissä, on, että kun he käyttävät voimaa, he saavat mitä haluavat. 

– Se tekee myös meistä, Naton liittolaisista, Yhdysvalloista ja Euroopasta haavoittuvampia.

20.06: Puola ja Hollanti auttavat kouluttamaan ukrainalaisia lentäjiä F-16-hävittäjien kanssa

Alankomaiden ja Puolan pääministerit Mark Rutte ja Mateusz Morawiecki ilmoittivat tänään Moldovan huippukokouksessa, että Alankomaat ja Puola aikovat kouluttaa ukrainalaisia lentäjiä F-16-hävittäjiä varten. Asiasta uutisoi CNN.

Puola lupasi maaliskuussa ensimmäisenä Nato-maana Ukrainalle MiG-29-hävittäjiä. 

Rutte puolestaan totesi, että "tämä on olennainen askel sen varmistamiseksi, että Ukraina voi puolustaa itseään".

18.06: Pääministeri Marin korosti vahvaa tukea Ukrainalle Moldovan huippukokouksessa

Pääministeri Sanna Marin korosti Moldovassa käytävässä huippukokouksessa sitä, miten tärkeää vastaaminen Venäjän hyökkäyssotaan on koko Euroopalle. Marin painotti pakotteiden tehokasta toimeenpanoa ja vahvan tuen jatkamista Ukrainalle. Hän nosti esiin myös tarpeen tiivistää yhteistyötä resilienssin vahvistamisessa ja hybridiuhkien torjunnassa. 

Marin osallistui turvallisuuskeskusteluun samassa ryhmässä Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin kanssa. 

– Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan vaikuttaa merkittävästi koko Euroopan turvallisuustilanteeseen sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. Paras tapa turvata Euroopan turvallisuutta on auttaa Ukrainaa puolustamaan itseään ja saavuttamaan oikeudenmukainen ja kestävä rauha. On tärkeää, että panostamme yhdessä siihen, että Venäjä ei pysty kiertämään pakotteita, Marin sanoi. 

Kokouksen järjestäminen Moldovassa viesti osallistujamaiden tukea Moldovalle, joka on Venäjän hybridivaikuttamisen kohteena. Kyseessä oli Euroopan poliittisen yhteisön toinen huippukokous. 

Moldovan presidentti Maia Sandu otti Sanna Marinin vastaan Moldovassa. 0:12
Marin asteli punaiselle matolle Moldovassa – näin hänet otettiin vastaan.

15.38: Silminnäkijävideo: Hallintorakennus ilmiliekeissä Venäjän Belgorodissa 

Vladimir Leninin mukaan nimetyllä kadulla Shebekinon kaupungissa sijaitseva rakennus syttyi tuleen varhain torstaiaamuna. 

Autolla ohi ajanut silminnäkijä tallensi liekehtivän hallintorakennuksen. Videolta on nähtävissä, että rakennuksessa on mittava tulipalo. 

Hallintorakennus tulessa Venäjän Belgorodissa 0:27
Hallintorakennus tulessa Venäjän Belgorodissa.

Tulipalo on aiheuttanut ainakin viiden ihmisen loukkantumisen, kertoo viestipalvelu Telegramissa alueen kuvernööri Vjatsheslav Gladkov.

Gladkovin mukaan myös asuinrakennuksia on vaurioitunut kaupungissa. 

Kuvernööri syyttää iskusta Ukrainan asevoimia. Ukraina ei ole kuitenkaan ottanut iskusta vastuuta.

14.31: Venäjä väittää torjuneensa Ukrainan joukkojen yrityksen hyökätä Belgorodin alueelle

Venäjä väittää onnistuneensa torjumaan Ukrainan joukkojen yrityksen hyökätä Belgorodin alueelle Länsi-Venäjällä lähellä Ukrainan rajaa. Venäjän puolustusministeriön mukaan ukrainalaisjoukot pysäytettiin ilmavoimien ja tykistön avulla.

Ministeriön mukaan Ukrainan joukot yrittivät tunkeutua rajan yli ja hyökätä enintään kahdella moottoroidulla jalkaväkikomppanialla ja panssarivaunuilla. Hyökkäys alkoi Venäjän mukaan noin kello kolmelta viime yönä.

Ukraina ei toistaiseksi ole kommentoinut väitettä. Sen sijaan Ukrainaa tukevan Vapaan Venäjän legioonan vapaaehtoisjoukot ovat väittäneet tänään olevansa lähellä Venäjän rajaa ja etenevänsä Venäjälle, kertoo CNN.

(STT)

13.39: Ukrainassa kuollut yli 480 lasta sodan alkamisesta 

Ukrainan valtakunnansyyttäjän viraston laskelmien mukaan ainakin 484 ukrainalaista lasta on kuollut ja 992 loukkaantunut Venäjän aloittamassa hyökkäyssodassa, uutisoi CNN.

Ukrainassa vietetään tänään kansainvälistä lastenpäivää, toiselta nimeltään kansainvälistä lasten oikeuksien päivää. Suomessa sitä vietetään 20. marraskuuta. 

12.52: Venäjän mukaan Ukraina tulittaa tauotta rajan yli Länsi-Venäjälle

Venäjän mukaan Ukraina on tänään tulittanut tauotta rajan yli Länsi-Venäjän puolelle.

Tulituksessa kahdeksan ihmistä on loukkaantunut Belgorodin alueeseen kuuluvassa Shebekinon kaupungissa, sanoi alueen kuvernööri Vjatsheslav Gladkov Telegram-viestissä tänään.

Gladkovin mukaan Ukraina ampuu kaupunkiin ja ympäristöön tauotta raketinheittimillä vaarantaen siviilien hengen. Siviilit on määrä evakuoida heti, kun on turvallista, hän kertoi.

Iskuissa ei hänen mukaansa kuitenkaan ole toistaiseksi tullut kuolonuhreja.

12.45: FT: Euroopan komissio valmistelee kymmenien miljardien rahoitussuunnitelmaa Ukrainan tukemiseksi

Euroopan komissio valmistelee nelivuotista rahoitussuunnitelmaa, jonka avulla Ukrainaa tuettaisiin kymmenillä miljardeilla euroilla. Diplomaattilähteet kertovat asiasta brittilehti Financial Timesille (FT).

Suunnitelman myötä Ukraina saisi taloudellista tukea EU:lta ainakin vuoteen 2027 asti.

EU:ta on kritisoitu Ukrainalle tarjottavan tuen sattumanvaraisuudesta. Uuden rahoitussuunnitelman tukijat uskovat sen lisäävän varmuutta Ukrainan hallinnon taloudenpidossa.

FT:n mukaan EU:ssa toivotaan rahoitussuunnitelman kannustavan myös muita Ukrainan tukijoita, kuten Yhdysvaltoja ja Isoa-Britanniaa, valmistelemaan vastaavia pitkän aikavälin tukisuunnitelmia.

Jotta rahoitussuunnitelma voitaisiin hyväksyä, Euroopan komissio tarvitsee kaikki EU:n jäsenmaat sen tueksi. FT arvioi, ettei tämä tule olemaan helppoa.

Rahoitussuunnitelman laatiminen on vielä kesken, eikä komissio ole lyönyt lukkoon sen yksityiskohtia.

EU tukee Ukrainaa taloudellisesti tänä vuonna 18 miljardin euron edestä. Uusi rahoitussuunnitelma voisi olla jatkoa tälle rahoitusavulle.

ANTTI KYLMÄNEN, MTV UUTISET

10.14: Ilmaiskussa kuollut yritti hakeutua väestönsuojaan

Kiovan öisisissä Venäjän ilmaiskuissa ainakin yhden ihmisen menehtyminen saattoi johtua siitä, että väestönsuojan ovi oli lukittu.

Iskuissa kuoli kolme ihmistä: 34-vuotias nainen ja hänen 9-vuotias tyttärensä sekä 33-vuotias nainen. 

33-vuotiaan naisen aviomies kertoi Ukrainan yleisradioyhtiö Suspilnelle, että hänen vaimonsa pyrki suojaan ennen kuolemaansa. 

– Oli ilmahälytys ja ihmiset juoksivat väestönsuojaan. Se oli yksinkertaisesti lukittu. Ihmiset koputtivat ovea todella pitkään. Ovella oli naisia ja lapsia, ja kukaan ei avannut sitä. Sillä hetkellä se iski, mies kuvaili tapahtumia. 

Ukrainan ilmavoimien mukaan Venäjä laukaisi yhteensä kymmenen ohjusta maahan. Ne kaikki torjuttiin, mutta vahingot aiheutuivat ohjusten tippuvista raadoista. 

Kyseessä oli joku 18. kerta toukokuun alun jälkeen, kun Venäjä toteutti ilmaiskun Kiovaan. 

6.49: Venäjä jatkoi ilmaiskuja Kiovaan, kolmen ihmisen kerrotaan kuolleen

Ukrainassa Venäjä on jatkanut ilmaiskujaan maan pääkaupunkiin Kiovaan. Torstain vastaisena yönä tehdyissä iskuissa on kuollut ainakin kolme ihmistä, joista kaksi on lapsia, kertoi Kiovan sotilashallinto Telegram-viestissään. 

Myös kaupungin pormestari Vitali Klitshko kertoi kolmesta kuolleesta.

Lisäksi iskuissa on haavoittunut ainakin kymmenen ihmistä.

Kiovan sotilashallinnon johtajan Serhi Popkon mukaan kyse olisi ollut maasta laukaistavista ohjuksista, kertoo muun muassa uutiskanava CNN. Popkon mukaan Ukrainan joukot onnistuivat torjumaan kaikki tunnistamansa kohteet, mutta tuhot aiheutuivat alas pudonneista kappaleista.

Venäjä on viime päivinä iskenyt toistuvasti Kiovaan öisin.

Keskiviikko 31. kesäkuuta

22:14: Yhdysvallat antaa Ukrainalle lisää ilmapuolustusta vastauksena Venäjän viime kuussa lisääntyneisiin hyökkäyksiin

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston tiedottaja John Kirby ilmoitti Valkoisen talon tiedotustilaisuudessa 31. toukokuuta, että Yhdysvallat antaa Ukrainalle lisää ilmapuolustusta vastauksena Venäjän viime kuussa lisääntyneisiin hyökkäyksiin.

Yhdysvallat toimittaa lisää ammuksia Patriot-ilmatorjuntajärjestelmään, "jota Ukraina on käyttänyt varsin tehokkaasti", Kirby sanoi.

Asiasta uutisoi Kiyv Independent.

19.56: Saksa määräsi Venäjän konsulaatteja suljettavaksi maaperällään

Saksa on määrännyt suljettavaksi neljä Venäjän konsulaattia maaperällään. Tämän jälkeen Saksaan jää enää yksi Venäjän konsulaatti.

Päätös Venäjän konsulaateista tehtiin sen jälkeen, kun Venäjä vähensi ihmisten määrää, jonka Saksa voi palkata edustustoihinsa ja instituutioihinsa Venäjällä, kertoi Saksan ulkoministeriön tiedottaja keskiviikkona.

Venäjän päätös henkilövähennyksistä vaikuttaa satoihin edustustojen virkamiehiin sekä työntekijöihin muun muassa Goethe-instituutissa ja saksalaisissa kouluissa.

Tiedottajan mukaan konsulaattien sulkemisesta on ilmoitettu Venäjän ulkoministeriölle keskiviikkona.

Venäjä on asettanut Saksan henkilöstön määräksi Venäjällä 350.

–  Jotta Venäjän vaatimukset henkilöstön rajoituksista voidaan täyttää, hallitus on päättänyt sulkea Saksan konsulaatit Kaliningradissa, Jekaterinburgissa ja Novosibirskissa, tiedottaja kertoi.

Edellisen päivän seuranta löytyy täältä.

Lue myös:

    Uusimmat