Venäjä ja Valko-Venäjä aloittavat sotaharjoitukset – näin tiedusteluasiantuntija arvioi hyökkäysaikeita Ukrainaan

Estääkö rospuutto Putinin suunnitelmat, onko hyökkäys todennäköinen? 5:43
Estääkö rospuutto Putinin suunnitelmat, onko hyökkäys todennäköinen?

Suomen sotilastiedustelun entinen päällikkö arvioi MTV Uutisille, että Venäjä menettäisi poliittisen vipuvarren ja tekisi itsestään maalin hyökkäyksellä Ukrainaan.

Talven viikot etenevät kohti kevättä, ja Ukrainan maasto on pian muuttumassa mutavelliksi. Länsiarvioissa Venäjällä olisi vain viikkoja aikaa,  jos se haluaisi aloittaa maahyökkäyksen, ennen kun maa pettäisi panssarien painosta.

– En usko, että se vaikuttaa päätöksentekoon. Jos Venäjä päättää hyökätä, niin siinä se, arvioi panssarimies ja Puolustusvoimien entinen tiedustelupäällikkö Pekka Toveri.

– Vielä ei ole nähty välittömään hyökkäykseen viittaavia asioita, kuten ilmavoimien keskitystä ja reserviläisten kutsuntoja, joskin ne voidaan toteuttaa nopeastikin, Toveri sanoo.

Venäjä on tunnetusti keskittänyt paljon joukkoja Ukrainan itäpuolelle ja aloittaa parhaillaan yhteisiä sotaharjoituksia pohjoispuolella Valko-Venäjän kanssa. Hyökkäysaikeita uumoillaan, vaikka Venäjä kiistää kaiken.

Skenaarioita laidasta laitaan

Jos hyökkäys toteutuisi, Venäjän on arveltu ehkä näykkäisevan Ukrainasta itäiset separatistialueet. Toverin mukaan se olisi tarpeetonta

– Venäjällähän on jo joukkoja separatistialueilla. Jos se ottaisi ne kokonaan, Ukraina saattaisi todeta rajan olevan nyt lännenpänä ja sanoa Venäjälle, että pitäkää tunkkinne. Tällöin Venäjä menettäisi sen vipuvarren, mikä sillä on Ukrainan sisäpolitiikassa.

– Jos Venäjä hyökkäisi nyt koko Ukrainan kimppuun niillä joukoilla, mitä sillä on nyt alueilla, se olisi syöksyminen miekkaan. Ukrainassa arviolta miljoona ihmistä olisi valmis puolustamaan maata, huoltoyhteydet olisivat liian pitkiä ja tulisi kaupunkisotaa, Toveri laskee. 

Lähitaisteluissa tulisi väistämättä Venäjälle tappioita, koska kaukaa ei voitaisi antaa tulitukea.

Putin päättää

Presidentti Vladimir Putin on koko ajan sanonut, ettei Venäjä aio hyökätä Ukrainaan. Samaan hengenvetoon on lisätty, että Venäjä tekee "sotilaallis-teknisiä" toimia, jos sen lännelle esittämiin vaatimuksiin turvatakuista ei suostuta. 

– Venäläinen tapa on vaatia mahdottomia, ja sitten jos saadaan ehkä joitain myönnytyksiä, se koetaan jo voitoksi.

Kansalaisille on syötetty jatkuvasti kuvauksia Ukrainasta jonkinlaisena epävaltiona.

– Ehkä Venäjä hakee varmuuden vuoksi oikeutusta kansalaisten keskuudessa sen mahdollisille toimenpiteille Ukrainan suhteen, vaikka päätöstä ei olisikaan. Toveri arvioi.

– Autoritäärinen maa toimii omalla logiikallaan, ja sitä on ulkopuolelta vaikea ymmärtää.

Lue myös:

    Uusimmat