Mainos

Venäjä ja Liettua allekirjoittivat rajasopimuksen

Venäjän ja Liettuan presidentit allekirjoittivat tänään Moskovassa maiden välisen rajasopimuksen. Boris Jeltsin ja Algirdas Brazauskas allekirjoittivat Kremlissä myös sopimukset Liettuan ja Kaliningradin merialueiden ja mannerlaatan jaosta.

Ennen rajasopimuksen allekirjoitusta Jeltsin sanoi Venäjän takaavan ystävällismielisen Liettuan turvallisuuden ja olevan valmis puolustamaan maata. Samanlaiset takeet pätevät myös kahteen muuhun Baltian maahan, Latviaan ja Viroon.

Jeltsin sanoi, että kaikki Venäjän ja Liettuan väliset avoimet kysymykset oli ratkaistu hänen ja Brazauskasin välisissä keskusteluissa.

Liettua on ensimmäinen Baltian maa, joka on solminut rajasopimuksen Venäjän kanssa. Latvian ja Viron kanssa käytävissä neuvotteluissa kompastuskivinä ovat olleet aluekiistat ja kysymys venäläisväestön kohteluista.

Duuma vastustaa

Useimmat Venäjän parlamentin jäsenistä kannattavat ystävällisiä suhteita naapurimaihin, mutta vastakkaisiakin mielipiteitä löytyy duumassa, sanoi parlamentin alahuoneen eli duuman puhemies Gennadi Seleznjov tavatessaan Liettuan presidentin Algirdas Brazauskasin Moskovassa tänään.

Seleznjov kertoi duuman syyskuussa hyväksymästä päätöslauselmasta, jossa presidentti Boris Jeltsiniä kehotettiin jättämään rajasopimus allekirjoittamatta. Seleznjovin mukaan lauselma hyväksyttiin pelosta, että Liettua liittyy sotilasliitto Naton jäseneksi. Nato ei hyväksy jäsenekseen maita, joilla on rajakiistoja naapurimaiden kanssa.

Duuman varapuhemies Sergei Baburin puolestaan sanoi tänään, ettei duuma tule ratifioimaan Venäjän ja Liettuan välistä rajasopimusta. Sopimus ei ole laillisesti sitova ilman parlamentin ratifiointia.
(STT-Itar-Tass-DPA-BNS)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.