Venäjä ei ehkä pysty vastaamaan mahdolliseen vastahyökkäykseen Luhanskissa, arvioi Britannia – Kupjansk täysin Ukrainan hallussa

"Venäläiset tehneet alisuoriutumisesta taidetta"– tämän vuoksi Ukrainan harhautus vastahyökkäyksessään onnistui 2:05
"Venäläiset tehneet alisuoriutumisesta taidetta" – tämän vuoksi Ukrainan harhautus vastahyökkäyksessään onnistui

Ukrainassa Venäjän joukoilla ei välttämättä ole riittävästi reservejä tai taistelutahtoa vastata Ukrainan mahdolliseen vastahyökkäykseen Luhanskin alueella, arvellaan Britannian puolustusministeriön päivittäisessä raportissa.

Ministeriön mukaan Ukraina on jatkanut vastahyökkäystään maan koillisosassa, missä venäläisten puolustuslinja kulkee Oskiljoen ja Svatoven kaupungin välillä.

Venäjä pitänee puolustusministeriön mukaan tämän alueen hallintaa tärkeänä, koska se on yksi harvoista sen hallussa olevista huoltoreiteistä Belgorodista Venäjältä.

Lisäksi alue sijaitsee aivan Luhanskin rajalla. Venäjä on sanonut haluavansa "vapauttaa" Luhanskin, ja merkittävät aluemenetykset Luhanskissa tekisivät nämä aikeet tyhjiksi.

Ukrainan puolustusministeriön mukaan Venäjän joukkojen kokonaistappiot hyökkäyksen alkamisesta lähtien ovat nyt noin 54 000 sotilaan luokkaa. Tappioista on saatavilla vain vähän riippumatonta tietoa.

ISW: Kupjanskin kaupunki on täysin ukrainalaisten hallussa

Yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) kertoi tuoreessa raportissaan Ukrainan joukkojen ylittäneen Oskiljoen Harkovan alueella.

Raportin mukaan satelliittikuvat viittaavat siihen, että Ukrainan joukot ovat siirtyneet joen itärannalle Kupjanskin kaupungissa ja sijoittaneet sinne tykistöä.

Presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi Ukrainan joukkojen vallanneen Kupjanskin kaupungin jo noin viikko sitten. ISW:n mukaan kaupunki saatiin täysin Ukrainan joukkojen hallintaan tämän viikon perjantaina.

ISW:n arvion mukaan Venäjän joukot ovat todennäköisesti liian heikkoja estääkseen Ukrainan etenemistä koko Oskiljoen varrella, jos Ukraina päättää yrittää jatkaa etenemistään.

"Miksi emme saa tankkeja?"

Ukraina ulkoministeri Dmytro Kuleba on jälleen kritisoinut lehtihaastattelussa Saksaa siitä, ettei se ole lähettänyt Ukrainalle hyökkäysvaunuja.

– Olemme pyytäneet Leopard-tankkeja ja Marder-panssariajoneuvoja, mutta Saksa lähettää Dingo-panssariajoneuvoja. Olemme kiitollisia niistä, mutta ne eivät ole sitä, mitä eniten tarvitsisimme, Kuleba kyseli saksalaislehti Frankfurter Allgemeine Zeitungin haastattelussa.

– Missä on vika? Miksi emme voi saada sitä, mitä tarvitsemme ja mitä Saksalla olisi?

Uutistoimisto AFP:n haastattelussa Kuleba sanoi, että Saksan ja Ukrainan välillä tuntuu olevan "asemuuri", joka liittokansleri Olaf Scholzin olisi revittävä alas.

Katso myös: Missä on Vladimir Putin? Hajoaako Venäjä sisäisesti liitoksistaan ja mitä Venäjän arvaamattomuudesta voi seurata?

Missä on Vladimir Putin? Hajoaako Venäjä sisäisesti liitoksistaan ja mitä Venäjän arvaamattomuudesta voi seurata? 9:11

Lue myös:

    Uusimmat