Mainos

Venäjä Britannian Litvinenko-tutkimuksesta: Vaikuttaa maiden suhteisiin

1:26

Venäjä pitää myrkytettyyn Alexander Litvinenkoon liittyvää murhatutkimusta mustamaalauskampanjana.

Iso-Britannia on saanut päätökseen vuonna 2006 Lontoossa myrkytetyn Alexander Litvinenkon murhatutkinnan. Eilen julkaistussa raportissa syytetään venäläisten Adrei Lugovoin ja Dmitri Kovtunin murhanneen Litvinenkon Kremlin käskystä. Venäjä on kieltäytynyt luovuttamasta epäiltyjä Britanniaan.

Venäjällä tutkimusta pidetään mustamaalauskampanjana. Raportin tulos ei tullut Venäjälle kuitenkaan yllätyksenä. Kun raportti Litvinenkon murhatutkimuksesta julkaistiin, niin lännessä kuin Venäjälläkin tiedettiin, että syytökset kohdistuisivat Venäjän presidentti Vladimir Putiniin.

Siihen olivat myös venäläiset valtio-omisteiset tiedotusvälineet osanneet varautua. Televisiokanavat ja internetsivustot alkoivat välittömästi vesittää raportin uskottavuutta venäläisten silmissä syyttämällä raporttia keksityistä todisteista ja poliittisesta luonteesta.

Venäläisissä tiedotusvälineissä esitettiin myös vaihtoehtoisia teorioita murhasta. Esimerkiksi televisiokanava Russiatoday rummutti vanhaa teoriaa, jonka mukaan syyllinen saattaisikin olla italialainen virkamies.

Viranomaisten reaktio seurasi pian venäläisviestinten vanavedessä, kun viralliset tahot toinen toisensa perään ilmoittivat pitävänsä raporttia epäuskottavana. Lopulta jopa Kremlin puhemies Dmitri Peskov totesi, että raportti on lähinnä vitsi.

Mitä ilmeisimmin tämä vitsi ei kuitenkaan naurata – samaan hengenvetoon Kremlin äänitorvi nimittäin ilmoitti, että raportti tulee vaikuttamaan Britannian ja Venäjän suhteisiin lähitulevaisuudessa.

3:39

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.