Veltto Virtanen: Olen työpaikkakiusattu eduskunnassa

Ylivilkkaus, älykkyys sekä ylitsepursuava mielikuvitus ovat ominaisuuksia, joita kansanedustaja Pertti "Veltto" Virtanen on kantanut mukanaan pienestä pitäen. Virtasen mukaan luonteenpiirteistä on ollut yksilöllisellä tasolla hyötyä, mutta muiden joukossa miestä ei ymmärretä. Häntä on kiusattu niin koulussa kuin työpaikallaan eduskunnassakin.

Veltto Virtanen joutui 10-vuotiaana ylivilkkautensa vuoksi tutkimuksiin, joissa selvitettiin, oliko hänellä aivovika. ADHD:ta ei epäilty, koska tuolloin sairautta ei vielä tunnettu. Vaikka Virtanen ei ole saanut ADHD-diagnoosia, hänen luonteenpiirteensä täsmäävät sairauden tuntomerkkien kanssa.

– Häiritsin tunneilla, mutta se oli sellaista innokasta häirintää. Olin aina viittaamassa joka asiaan.

Kun Virtanen valmistui psykologiksi, hän otti selvää lapsuusaikana tehtyjen tutkimusten tuloksista. Älykkyysosamäärätestissä hän oli päässyt lähelle korkeinta lukemaa, mutta testin loppuvaiheilla lääkärin kömmähdyksen vuoksi lopputulos oli jäänyt hämärän peittoon.

– Äiti kertoi aina, että piirinmielisairaalan psykiatri on tutkinut meidän poikaa ja tämä on huippulahjakkuus.

Taiteilijana ja ajattelijana innokkuudesta on Virtasen mukaan hyötyä, mutta muuten mies kokee, että hänen ominaisuutensa ovat olleet hänelle taakka. Ymmärryksen puute on johtaa Virtasen mukaan siihen, että ylivilkas ihminen elää hyvin rankan elämän.

– Olen aina ollut koulukiusattu, ja eduskunnassa olen työpaikkakiusattu. Tampereen reaalilyseossa isot pojat kiusasivat ja jouduin pärjäämään yksin tappeluissa. Treenasin lihaksia ja itämaisia taistelulajeja. Omaperäisenä ja vilkkaana olen joutunut olemaan vähättelyn kohde.

Vähättelyä ja väärinymmärtämistä

Virtasen mukaan ongelma on siinä, että suomalaisten hitaus on luovien ja innokkaiden ihmisten esteenä. Kun toinen oivaltaa asiat nopeasti ja on heti toteuttamassa ideoitaan, muut yrittävät jarrutella.

– Siitä seuraa vähättelyä, kun muut eivät pysy mukana. Kun olen sanonut jälkeenpäin, että keksin tuonkin asian jo kymmenen vuotta sitten, muut ajattelevat, että se on oman hännän nostamista. Silloin on jatkuvan väärinymmärryksen ja pilkan kohteena.

Virtanen kertoo joutuneensa vähättelyn kohteeksi oppositiossa sekä edellisellä kaudellaan oman eduskuntaryhmänsä puheenjohtajana. Virtasen mielestä ylitsepursuavia ideasampoja ei pitäisi yrittää hiljentää, vaikka he eivät asettuisi muiden kanssa samaan muottiin.

– Olen onnellinen, että omaa luonnettani ei ole kesytetty kemialla. Varoitan vanhempia, älkää antako lääkitä lapsianne.

Kun yli-innokas ihminen löytää oman ilmaisukanavansa, energian purkaminen helpottaa tuskaa. Virtanen suosittelee kokeilemaan maalaamista, kirjoittamista, soittamista ja vaikkapa urheilua. Vaikka oma juttu löytyisikin, elämä ei silti välttämättä tule olemaan helppoa. Ympäristön suhtautumiseen on vaikea vaikuttaa.

– Minun kohdallani kiusaaminen ja tahallinen väärinymmärtäminen jatkuvat edelleen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja