Velkataakka muodostuu yhä useammalla opintolainasta ja pikavipeistä

Suomalaiset vastasivat velkakyselyyn: melkein puolet vastaajista ilmoitti olevansa veloissa, joista suurin osa syntyi opintolainasta ja pikavipeistä.

MTV3 Helmen velkakyselyyn vastasi yli 500 ihmistä, joista lähes puolet ilmoitti olevansa velkaantuneita. Puolestaan täysin velattomiksi ilmoittautui 49 prosenttia vastaajista. Kyselyn vastauksista heijastui selkeästi lukijoiden asenteet rahaa ja kuluttamista kohtaan: moni arvostaa säästämistä enemmän kuin materiaa.

Opiskelija elää lainalla

Huolestuttavat 45 prosenttia myönsi avoimesti olevansa velkaantunut. Yhä useampi ilmoitti velkaantumisensa syiksi nostetut opintolainat ja pikavipit sekä velan maksamisen velalla. Moni oli myös joutunut puolisonsa pettämäksi takaamalla lainan, jonka puoliso oli jättänyt maksamatta. Opiskelijoilla puolestaan niukat tulorajat ajavat helposti tilanteeseen, jossa velkaa joudutaan ottamaan. Pelkkään peruselämiseen on jouduttu nostamaan opintolainaa, mutta joukosta löytyi myös niitä, jotka käyttivät lainansa shoppailuun ja matkustamiseen.

– Opintovelkaa on 7000 euroa. Opiskellessa piti elää lainalla, että oli aikaa opiskella ja bilettää. Pikavippejä on pari tonnia ulosotossa, mutta niitä makselen koko ajan pois.

– 30 000 – 40 000 € velkaa, kun tuli otettua pikavippeja ja maksettua niitä pika-vipillä.

– Velkaa on 20 000, joista osa on ulosotossa. Elin avioeron jälkeen yli varojeni opiskelijana ja minulla on lapsi. Nyt yritän katkaista velkakierrettä velkajärjestelyllä. Päätöksen pitäisi tulla lähikuukausina.

– Velkani ovat tällä hetkellä noin 20 000e. Kaikki alkoi pikavipeistä ja siitä kun silloinen seurustelukumppanini otti niitä salaa minulta minun nimissäni. Kun menetin työni ja sairastuin masennukseen ei ollut mahdollisuutta tai mielenkiintoa seurata velan syntymistä. Pääsin töihin ja sain lainaa jolla maksaa velat pois. Selkäni petti ja taas työpaikka meni alta. Nykyisin en edes kykene avaamaan laskuja sillä tiedän olevani umpikujassa. Uskaltauduin vihdon takaisin opiskelemaan ja kaikki tuet menevät elämiseen. Yritän pysyä positiivisena ja luottaa tulevaan, mutta vaikeaa se tässä tilanteessa on.

– Takasin aikanaan silloiselle miesystävälleni lainan, jonka hän myöhemmin jätti maksamatta. Kontolleni kaatui 35 000 euroa maksettavaa velkaa.

Velalta säästyy, kun ei tuhlaile turhuuksiin

Puolet lukijoista on onnistunut olemaan velkaantumatta. Monella tämä on tarkoittanut sitä, että mitään ylimääräistä ei ostella, ja jos palkasta on jäänyt jotain käteen, se on mieluummin laitettu sukanvarteen kuin tuhlattu turhuuksiin. Hyvin moni suhtautuu pikavippeihin ja kulutusluottoihin erittäin kielteisesti ja elää mieluummin niukasti kuin sortuu helppoon rahaan.

– En näe mitään järkeä ylivelkaantua, joten olen eri elämäntilanteissa suhteuttanut menot tulojen mukaan.

– Maksan aina laskut ensin ja elän sen mukaan mitä jää käyttörahaa! En ostele "turhuuksia", jos ei ole ylimääräistä rahaa käytössä!

– En ole sortunut pikavippeihin, enkä edes suostu ottamaan opintolainaa. Mieluumin elän köyhänä kuin kannan velkataakkaa. Eri asia on sitten tulevaisuudessa, jos jonakin päivänä löydän ihmisen, joka tahtoisi kanssani jakaa elämän ja tietty rahat, jolloin asuntoon voisin uskaltaa ottaa lainaa.

– Olen aina ollut säästäväinen ja arvostan lihavaa pankkitiliä ennemmin kuin turhaa tavaraa. Minusta ihmisten pitäisi muutenkin lopettaa turha tavaroiden ostaminen ja käyttää rahojansa mieluummin esimerkiksi matkailuun ja hyvään ruokaan.

– Olen aina säästänyt osan palkasta, laskujen jälkeen säästöön menee puolet jäljelle jäävästä summasta. Osa työkavereista valittaa, kun mihinkään ei ole koskaan rahaa. Miksiköhän on näin, jos ei aikuisella ihmisellä ole edes säästötiliä

– Olen saanut järkevän rahankäytönopin jo nuorena kotoani. Suurperheessä raha oli tiukalla ja äiti ompelijana loihti meille vaatteita. Koskaan ei valitettu ja opittiin säästämään pienestäkin. Työtä kun saatiin, osa annettiin kotiin ruokarahaksi, eikä kukaan mukissut. Säästämään opin ja ensimmäisen asunnon ostin Helsingistä 23-vuotiaana. Omaa rahaa oli puolet ja lainaa loput.


MTV3/Helmi

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja