Veli-Matilla kesti 20 vuotta hyväksyä sokeutumisensa – katkeruus päättyi suuren elämänmuutoksen myötä: "Näytin nyrkkiä, että perkele!"

Näkövammainen Veli-Matti kertoo koskettavasta haaveestaan: "Sitten olen täyttänyt tämän maailman"

Tabu-ohjelman kolmannessa jaksossa Veli-Matti kertoo sokeutumisestaan ja siitä, millaisen polun hän kävi läpi hyväksyäkseen asian.

Tabun  kolmannessa jaksossa teemana on näkövammaisuus. Näyttelijä Pekka Strang  tapaa jaksossa Tessan, Sonjan, Vellun, Heikin ja Maaritin, joilla kaikilla on eri syistä johtuva näkövamma.

Jaksossa Vellu eli Veli-Matti, 50, kertoo tarkemmin myös omasta sairaudestaan. Hänellä näkövamma johtuu perinnöllisestä silmäsairaudesta. 

– Noin 20 vuotta minulla kesti, että hyväksyin sen asian, että hei, en oikeasti pärjää enää, ota apu vastaan. Ota se valkoinen keppi pois sieltä repusta, ala käyttämään sitä. Sano maailmalle, että hei, olen näkovammainen, katsokaa minua, Veli-Matti kertoo Strangille jaksossa. 

– Kun piilottelet sitä, et halua kertoa kellekään, että sinulla on se vamma, kiellät sen itseltäsi. Teet kaiken, et löydä kaupasta mitään, soitat kaverille, että voitko tuoda maidon samalla, ja kävelet samalla tolppaa päin. Tällaisia hölmöjä juttuja. Itse teet itsellesi siitä niin hankalaa, Veli-Matti jatkaa pohdintaansa. 

Asian todellinen prosessointi alkoi Veli-Matin mukaan siitä, kun hänellä tuli avioero. Hän muistaa erityisen hyvin päivän, jolloin muutti eronsa jälkeen uuteen kotiinsa. 

– Se oli syksy, satoi vettä ihan älyttömästi. Oli muuttoporukka, jossa vanhin poikanikin oli mukana ja roudattiin ne kaikki kamat sisään. Muuttoporukka lähti ja poikakin lähti siitä niin. Muistan sen hetken hyvin, kun istuin tuolissa, katselin ulos ikkunasta ja näytin nyrkkiä, että perkele, joku minua vielä rakastaa! Ettei tämä voi jäädä tähän. 

Myöhemmin Veli-Matti tapasi nykyisen puolisonsa, jonka kautta hän on pystyi käsittelemään asiaa paremmin ja etenemään sen hyväksymistä kohti. Puolison kautta Veli-Matin mukaan tuli ymmärrys siitä, että tästäkin selvitään, yhdessä. 

– Ei anneta tällaisten asioiden tulla eteen missään tilanteessa. Se oli se, ei nyt voi sanoa pelastus, mutta se, että pystyn puhumaan avoimesti asiasta. Minut hyväksytään sellaisena kuin minä olen. Hyväksytään edelleen, vaikka se homma muuttui, pystytään käymään läpi sitä, että hei, nyt et enää pysty lähtemään lenkille yksin. Tarvitset jonkun kaverin siihen, anna minä hoidan tuon. 

Jakson lopulla osallistujat kertovat kukin haaveistaan. Veli-Matti kertoo, että hänellä on ainoastaan yksi haave. 

– Että joskus joku kutsuu minua ukiksi. Ei muuta. Se on sitten siinä, sitten olen täyttänyt tämän maailman. 

Veli-Matti pohtii jaksossa pehmentyneensä paljon sen kautta, että on menettänyt asioita ja saanut sen kautta myös uusia tilalle.

– Kyllä vaan, minulla on parempi elämä näkövamman kautta tullut. 

Alla olevalla videolla Pekka Strangin ja Veli-Matin yhteishaastattelu Huomenta Suomessa.

Tabu-ohjelmassa nauretaan niille, joille ei saisi nauraa 9:03

Tabu MTV Katsomossa ja MTV3-kanavalla sunnuntaisin klo 21. MTV Katsomo+ -tilaajille seuraava jakso ennakkoon. 

Lue myös:

    Uusimmat