Veera menetti jalkansa onnettomuudessa – juoksee huomenna puolimaratonin

5:55

Noin kaksi ja puoli vuotta sitten Veera Priha heräsi sairaalasta ilman jalkaa. Huomenna hän osallistuu Helsinki City Run -puolimaratonille. Veera kertoi Huomenta Suomessa torstaiaamuna, miten hän onnistui nousemaan pyörätuolista proteesin kanssa maaliviivalle.

Joulukuussa 2015 Veera Priha joutui liikenneonnettomuuteen jalankulkijana.

– Jalkani jäi puristuksiin ja repesi irti. Se jouduttiin amputoimaan samana iltana sairaalassa, Veera kertoi lähetyksessä.

Kun Veera heräsi tokkurassa ja näki, että toisesta jalasta puuttuivat varpaat ja nilkka, ensimmäinen ajatus oli: onneksi se ei ollut oikea käsi.

– Kun siitä sokista alkoi toipua, niin se oli ihan hirveää taistelua henkisen tien kanssa.

– Suurinta tuskaa tuotti se, pystynkö enää ikinä liikkumaan? Pystynkö kävelemään ylipäätään, pystynkö juoksemaan, pystynkö pyöräilemään?

Sitkeä harjoittelu kannatti

Ensimmäiset puoli vuotta onnettomuuden jälkeen Veera vietti pyörätuolissa. Sitten tuli ensimmäinen proteesi, uusia leikkauksia, uusia haasteita, uudestaan pyörätuolissa istumista.

Pikkuhiljaa fysioterapia ja kävelyharjoitukset kuitenkin tuottivat tulosta. Ylihuomenna Veera osallistuu jo toiselle puolimaratonilleen erikseen juoksemista varten tehdyn ”koukkujalan” kanssa.

– Juoksemisen kanssa haastavinta on se, että vaikka proteesi myötäilee hyvin omaa jalkaa, niin iho hiertyy helposti rikki sääriluun kohdalta, josta jalka on minulla poikki. Se tuntuu samalta kuin tulisi rakko kantapäähän. Jalalla on ihan mahdotonta juosta siinä vaiheessa.

Ensimmäisellä proteesin kanssa juoksemallaan puolimaratonilla Veera tuli maaliin melkein kolmessa tunnissa. Tällä kertaa hän ei ole treenannut juoksua varten mitenkään.

– Mennään fiilispohjalta ja toivotaan, että jalka kestää, Veera hymyilee.

"Vaikeistakin asioista voi päästä yli"

Ensi vuonna Veera suunnittelee jo täyspitkälle maratonille osallistumista.

– Haluan viestittää, että vaikeistakin asioista voi päästä yli, kun vain keksii ratkaisukeinoja. Ja että jokainen on kaunis sellaisena kuin on, Veera sanoo.

Huomisella puolimaratonillaan Veera kerää myös rahaa sellaisille Syyriassa vammautuneille lapsille, jotka vielä odottavat omaa proteesiaan.

– Minusta on ihan kauheaa, jos joku jää liikkumatta sen takia, ettei ole rahaa proteesiin. Haluan tukea näitä lapsia, joilla ei ole vielä sitä mahdollisuutta.

Kasassa on jo yli tuhat euroa – yksi proteesi maksaa Syyriassa 50 euroa.

Miltä Veerasta tuntuu, jos ihmiset tuijottavat häntä proteesijalan takia? Katso koko video ylhäältä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja