Mainos

Väyrystä ei ole kutsuttu Vanhasen vaaliväittelyyn – demariehdokkuutta tavoittelevistakin vain yksi sai kutsun

Keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen on kutsunut presidenttiehdokkaat vaaliväittelyynsä, joka järjestetään 11. elokuuta Salossa.

Lauantaina presidenttikisaan ilmoittautui Paavo Väyrynen. Kolmesti keskustan presidenttiehdokkaana aiemmin ollut Väyrynen pyrkii ehdokkaaksi tällä kertaa kannattajayhdistyksen kautta.

Tähän päivään mennessä väittelykutsua Väyryselle ei ollut kuulunut.

– En lähde arvioimaan hänen kohdallaan, kutsutaanko hänet. Puoluetoimisto joutuu sen ratkaisemaan, Matti Vanhanen sanoo.

Väyrysen kutsuminen on siis auki?

– Hän ei ollut kutsun lähettämisaikaan aikomustaan ilmoittanut, ja kannattajakorttien kerääminenkin hänellä taitaa alkaa vasta myöhemmin. Aika näyttää, tuleeko hän ehdokkaaksi. Kyllä niitä on muitakin keskusteluja myöhemminkin, jos ensimmäinen jää väliin. Syksyllä ehditään vielä moneen yhteiseen tilaisuuteen.

Keskusta pohtinee Väyrystä pian

Presidentti Sauli Niinistön Vanhanen on julkisesti ilmoittanut kuuluvan kutsuttujen joukkoon. Vanhanen on kritisoinut Niinistöä myöhäisestä vaalikentille lähdöstä ja kertonut pitävänsä asiaa ongelmallisena kansanvallan kannalta.

Miksi Niinistö on kutsuttu, vaikka eihän hänelläkään ole vielä ehdokkuuteen vaadittavia kannattajakortteja kasassa? Niinistö ei pyri jatkokaudelle kokoomuksen ehdokkaana, vaan valitsijayhdistyksen kautta.

– Hänen kohdallaan voidaan olla aika varmoja siitä, että hän saa kannattajakortit kasaan. Hän oli aikeensa ilmoittanut, kun ehdokkaat kutsuttiin koolle.

Kutsun lähettämissuunnitelmia ei siis toistaiseksi ole?

– Kampanjaorganisaatio päättää tämän. Pitää kysyä puoluetoimistolta.

Onko Väyrynen kutsuttu, keskustan puoluetoimistoon viestintävastaava Matti Mönttinen?

– Ei ole vielä. En osaa sanoa, meneekö (kutsu) vai ei. Varmaan alkavalla viikolla pitää katsoa tilannetta. En osaa sanoa tuohon, kun en ole puhunut Vanhasen kanssa.

Miksi juuri Salossa?

Väittelyyn on ilmoittautunut tulevansa RKP:n Nils Torvalds sekä alustavasti Maarit Feldt-Ranta, joka tavoittelee SDP:n presidenttiehdokkuutta. SDP:n ehdokkuudesta kisaavat myös Tuula Haatainen ja Sirpa Paatero, mutta heitä ei Mönttisen mukaan ole väittelyyn kutsuttu.

Väittelyn aikaan 11. elokuuta SDP:n jäsenäänestys ehdokkuudesta on vielä kesken. Äänestys järjestetään sähköisenä 7.–13. elokuuta ja postiäänestyksenä 17–30. elokuuta.

Vihreiden ehdokas Pekka Haavisto ja vasemmistoliiton Merja Kyllönen ovat ilmoittaneet, etteivät pääse. Niinistö on joukosta ainoa, jolta vastausta ei ole kuulunut, Mönttinen kertoo.

Niinistö on kotoisin Salosta. Vanhasen mukaan Salon valikoituminen väittelypaikaksi ei kuitenkaan ole viesti Niinistölle, vaan liittyy keskustan vuotuiseen Pyörät pyörimään -tapahtumaan. Keskustalaisia pyöräilee samaan aikaan Naantalista Espooseen, ja Salo valittiin Vanhasen mukaan siksi, että se oli suurin piirtein puolimatkassa.

3:09

2:22

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.