Mainos

Väyrynen haluaisi kehitysyhteistyölle lisää yksityistä rahaa

Kehitysministeri Paavo Väyrynen (kesk.) ehdottaa, että kehitysyhteistyöhön voitaisiin antaa lisää yksityistä rahaa. Väyrysen mielestä yksityisten ja yritysten rahoitusta kehitysyhteistyössä voitaisiin vauhdittaa verohelpotuksilla.

Ulkoministeriön työryhmä pohtii parhaillaan keinoja lisätä yksityistä rahoitusta kehitysyhteistyössä ja lisätä yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyötä. Ryhmä tekee ehdotuksia uusista rahoitustavoista syksyn mittaan.

Kehitysyhteistyön lahjoitukset voisivat kenties olla kokonaan verovapaita.

- Työryhmä tutkii muiden maiden käytäntöjä verovapauksien suhteen. Alustavasta selvityksestä olen kuullut, että lähes jokaisessa EU-maassa on käytössä jonkinlaisia verovapauksia. Voi hyvinkin olla, että työryhmä kykenee kehittämään mallin, joka olisi meillä käyttökelpoinen, Väyrynen kertoi tänään Helsingissä.

Väyrysen mukaan pohdinnan alla on, voisiko yritysten harjoittamaa sosiaalista toimintaa ja virallista kehitysyhteistyötä niveltää toisiinsa, esimerkiksi kanavoida yritysten rahoitusta niin, että se kasvattaisi virallisen kehitysavun määrää.

- Tässä yhteydessä voidaan pohtia, voidaanko veroedulla kannustaa yrityksiä toimimaan entistä enemmän kehitysyhteistyön hyväksi.

Kehitysyhteistyöhön alle prosentin osuus BKT:sta

Suomen kehitysyhteistyön perusta on uusista suunnitelmista huolimatta Väyrysen mukaan tulevaisuudessakin valtion budjettirahoitus. Kehitysyhteistyöhön varataan kehitysministerin mukaan valtion budjetissa 0,55-0,56 prosenttia BKT:sta.

Kansalaisjärjestöt ovat arvostelleet Väyrystä siitä, että kehitysyhteistyötä suunnataan suomalaisten yritysten tavoitteiden mukaan. Ministerin itsensä mukaan ulkoministeriön teettämässä tutkimuksessa tulee esiin enemmistön näkemys siitä, että kehitysyhteistyö ei yksin riitä kehitystulosten saavuttamiseksi.

- Tämä on tietysti aivan totta, ja tätä me olemme hallituksen kehityspolitiikassa koko ajan korostaneet.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.