Mainos

Vauvalle kymmenkertaisen määrän syöpälääkettä määränneet lääkärit valittivat tuomiostaan – vakavasti vammautuneen lapsen perhekään ei tyytynyt ratkaisuun

Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi viime kuussa sakkoihin kaksi lääkäriä, joiden virheen vuoksi pieni vauva vammautui vakavasti. Asia on etenemässä hovioikeuteen.

Virhe sattui Kuopion yliopistollisessa sairaalassa kesällä 2015. Molemmat tuomituista lääkäreistä olivat tuolloin sairaalassa erikoistumassa.

Syytteiden mukaan toinen lääkäreistä oli määrännyt lapselle kymmenkertaisen määrän solunsalpaajalääkettä. Toisen lääkärin piti tarkistaa määräys, mutta hän ei huomannut virhettä.

Väärän lääkemääräyksen johdosta pienelle lapselle aiheutui vaikea aivovamma ja vaikeahoitoinen epilepsia. 

Myös asianomistajat valittivat

Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi molemmat lääkärit tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta ja törkeästä vammantuottamuksesta. Rangaistukseksi kummallekin määrättiin 80 päiväsakkoa.

Lisäksi oikeus määräsi Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin maksamaan vauvalle aiheutuneista vammoista ja haitasta korvauksia yhteensä 350 000 euroa.

Pohjois-Savon käräjäoikeudesta kerrotaan nyt, että sekä jutun vastaajat että asianomistajat, eli vammautuneen lapsen perhe, ovat valittaneet tuomiosta.

Asian käsittely jatkunee siis hovioikeudessa lähitulevaisuudessa.

Sairaala muutti käytäntöjä

Kuopion yliopistollisen keskussairaalan lastentautien osaamiskeskusjohtaja, ylilääkäri Pekka Riikonen on aiemmin kommentoinut MTV Uutisille, että sairaala on tapauksen jälkeen muuttanut lääkemääräyksiin liittyviä käytäntöjään siten, ettei vastaavaa virhettä pääsisi enää jatkossa tapahtumaan.

Riikonen kuitenkin hämmästeli, miten virhe oli alun alkaenkaan päässyt tapahtumaan. 

Hänen mukaansa virheen ei olisi pitänyt olla mahdollinen aiemminkaan.

– On vaikea ymmärtää jälkikäteen, miten se (virheellinen lääkemääräys) on päässyt menemään läpi. Siinä oli silloinkin määräävän lääkärin lisäksi kaksi tarkastuspistettä. Nyt ohjeistuksia on tarkennettu, Riikonen sanoi maaliskuussa.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja