Vanhus sai kymmenkertaisen annoksen kipulääkettä ja kuoli – hoitokodin työntekijöille tuomio

Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi perjantaina kaksi hoitokodin työntekijää kuolemantuottamuksesta sakkoihin.

Työntekijät antoivat vanhukselle kymmenkertaisen annoksen Oxynorm-kipulääkettä ja aiheuttivat tälle opioidin liika-annoksen. Käräjäoikeuden mukaan vanhus kuoli oksikodonin aiheuttamaan lääkemyrkytykseen ja siitä johtuneeseen ärtyneeseen infektioon.

Syytteessä oli kyse tapahtumista kuopiolaisessa hoitokodissa alkuvuonna 2021. Syytetyistä ensimmäinen kertoi tulleensa aamuvuoroon ja saaneensa tiedon, että vanhus oli ollut yöllä kovissa kivuissa. Lisäksi tällä oli syytetyn mukaan ollut yli 39 astetta kuumetta.

Syytetty kertoi yrittäneensä saada kahta sairaanhoitajaa käymään vanhuksen luona, mutta molemmat olivat kiireisiä. Toinen heistä oli syytetyn mukaan sanonut, että jos asukkaan lääkelistalla on Oxyconia, sitä voi antaa.

Vanhustenhuollon epäkohdista valitetaan nyt ennätystahtia – Suomessa Pohjoismaiden alhaisimmat valvontaresurssit 1:47
MTV Uutiset Live kertoi aiemmin, kuinka vanhustenhuollon epäkohdista valitetaan ennätystahtia – Suomessa Pohjoismaiden alhaisimmat valvontaresurssit.

Sekoitti millilitrat ja -grammat

Syytetty pyysi toista syytettyä mukaansa lääkehuoneeseen kuittaamaan lääkkeen. Heidän mukaansa lääkekaappi oli hyvin sekava ja tilanne kiireinen sekä stressaava, koska he ajattelivat vanhuksen tarvitsevan lääkettä nopeasti.

Toisen syytetyn mukaan heille tuli "joku herpaannus", kun he näkivät Oxynorm-pullon ja päätyivät ottamaan lääkettä siitä. Ensimmäinen syytetyistä taasen sekoitti millilitrat ja milligrammat ja päätyi mittaamaan lääkettä kymmenkertaisen annoksen. Syytetty kertoi, että lääkekaapissa ei ollut yhden millilitran ruiskuja ja jos olisi ollut, hän olisi todennäköisesti huomannut laskuvirheensä.

Lääkkeenannon jälkeen vanhuksen tila heikkeni nopeasti. Hänet vietiin sairaalaan, missä hän myöhemmin kuoli.

Oikeuden mukaan syytetyt aiheuttivat uhrin kuoleman huolimattomuudellaan. Ottaen huomioon hoitokodin olosuhteet, lääkekaapin tilan sekä syytettyjen huolen vanhuksen voinnista, tekoa ei käräjäoikeuden mukaan kuitenkaan voitu pitää törkeänä.

Molemmat työntekijät tuomittiin kuolemantuottamuksesta 80 päiväsakkoon.

Lue myös:

    Uusimmat