Vauva syntyi ilman silmiä, nenää ja osaa kallosta Portugalissa, synnytyslääkäri määrättiin toimintakieltoon – saman lääkärin epäillään pimittäneen vauvojen epämuodostumia vanhemmilta jo vuosien ajan

Portugalissa synnytyslääkäri on erotettu virastaan sen jälkeen, kun vauva syntyi vaikeiden epämuodostumien kanssa. Vanhemmille ongelmat tulivat täytenä yllätyksenä, kertoo BBC.

Rodrigo -vauva syntyi 7. lokakuuta São Bernardon sairaalassa Setúbalin kaupungissa, Portugalissa. Kaupunki sijaitsee noin 40 kilometrin päässä pääkaupunki Lissabonista.

Rodrigolla on vaikeita epämuodostumia kasvoissa, eikä hänellä ole silmiä tai nenää. Osa hänen kallostaan puuttuu.

Synnytyslääkäri syytetään huolimattomuudesta

Rodrigon synnytyslääkäri Artur Carvalhoa syytetään huolimattomuudesta. Rodrigon äiti kävi raskauden aikana Carvalhon yksityisklinikalla ultraäänessä kolme kertaa. Joka kerralla lääkäri vakuutti vauvan olevan kunnossa, vaikka epämuodostumien olisi pitänyt näkyä jo 12-viikkoisena.

Äiti kävi myös tarkemmassa 5D-ultraäänessä toisella klinikalla kuudennella raskauskuulla. Silloin mahdolliset epämuodostumat otettiin puheeksi, mutta Carvalhon mukaan ei ollut syytä huoleen. Hän vakuutti jälleen vauvan olevan kunnossa.

– Hän selitti, että joskus osa kasvoista ei ole näkyvissä [ultraäänessä] ... kun vauvan naama on kiinni äidin vatsassa, Rodrigon täti kertoi paikallisen uutiskanavan haastattelussa.

Kun Rodrigon vammat ilmenivät synnytyksessä, vanhemmille kerrottiin hänellä olevan vain tunteja elinaikaa. Siitä on nyt kaksi viikkoa, ja Rodrigo on yhä elossa. Hän saa sairaalahoitoa, mutta hänen selviytymisensä on epävarmaa.

Ainakin kuusi muutakin tapausta

Asian tultua julkisuuteen kävi ilmi ainakin kuusi muutakin tapausta, jossa vanhemmat ovat valittaneet Carvalhosta vauvojen synnyttyä epämuodostumien kanssa. Vanhin tapauksista on vuodelta 2007, eli 12 vuoden takaa. 

Vuonna 2011 vauva syntyi kasvojen epämuodostumien, alikehittyneiden jalkojen ja vakavan aivovaurion kanssa. Vauvan äiti kertoi Publico-lehdelle tehneensä synnytyslääkäri Carvalhosta rikosilmoituksen, mutta syyttäjä ei nostanut syytettä. 

Lapsi on nyt kahdeksanvuotias ja hänelle on tehty lukuisia leikkauksia, joista huolimatta hän ei pysty puhumaan tai kävelemään. 

Lehden mukaan vuonna 2007 Carvalhosta tehtiin toinen rikosilmoitus tapauksesta, jossa vauva oli kuollut muutamia kuukausia synnytyksen jälkeen. Tuolloinkaan syytettä ei koskaan nostettu.

Lääkäri toimintakiellossa

Portugalissa Carvalhon tapaus on herättänyt laajaa huolta maan terveysjärjestelmästä ja hoitovirhe-epäilyistä tehtyjen kanteluiden käsittelystä. 

Paikallinen lääkäriliitto on kieltänyt Carvalhoa jatkamasta työtä yksityisklinikalla. Liiton puheenjohtajan mukaan tämä on luvannut olla tekemättä hoitotoimenpiteitä kuusi kuukautta kestävän tutkinnan aikana. 

Liiton aluejohtaja Alexandre Valentim Lourencon mukaan lääkärin huolimattomuudesta on olemassa vahvoja todisteita, jotka saattavat johtaa kurinpidollisiin toimiin. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja